Истинска гръцка салата по всички правила
Някой може да каже - какво толкова обикновена салата, но не е така. Истинската гръцка салата е различна от това, което можете да консумирате в ресторант. Има си правила за приготовлението и ако искате да поднесете гръцка салата ще трябва да ги спазите.
1. ДОМАТИ - червени, месести и сладки. Ако нямате такива домати - нама да има и гръцка салата!
2. КРАСТАВИЦИ- обелени и нарязани на тънки филийки.
3. ЛУК - червен и сладък. Глава червен лук се разрязва на две, чак тогава се обелва от люспите и се слага в микрото за една минута. Така лукът придобива сладък вкус. Опитайте!
4. ЧУШКА - половин зелена чушка е достатъчна. Реже се на пръстени. В истинската гръцка салата чушката се използува като подправка, а не като основен компонент.
5. МАСЛИНИ - черни или кафяви, не много голями.
6. ОРЕГАНО - сушен или пресен, най-обикновен.
7. СИРЕНЕ - в никакв случай не се употребява меко сирене. Трябва да е бяло, твърдо и солено. Ако е обезсолено, ще бъде меко и няма да може да се нареже на кубчета . И нашата гръцка салата няма да бъде красива!
8. ОЦЕТ - тук вече е разрешена замяната. Вместо оцет може да поднесете салатата с нарязан на четвъртинки лимон.
9. ЗЕХТИН - от най-хубавия и качествен студено пресован зехтин!
Вярно! Обикновена салата, но приготвена с гръцки дух!
Е това ми беше идеята за летните горещини. Какво по-хубаво от една чиния гръцка салата и черен хляб за вечеря?
ДА ВИ Е СЛАДКО