inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 18 Ное, 2017 7:18 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 17 Дек, 2005 4:42 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юни, 2005 4:08 pm Сря
Мнения: 144
Location: София
Чирози нагряваме на плочата на котлона докато хванат апетитна коричка.Увиваме ги във влажна но не мокра кърпа и оставяме да престоят така 20 мин.Сервиравме върху нарязан на шайби червен кромид лук,отгоре поръсваме копър.Поливаме със зехтин и лимонов сок на вкус.В околовръст редим обезсолени маслини тип "мамут".Подобна рибена салата пие много водка и др.подобни питиета.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Дек, 2005 4:56 pm Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
И мастичка ...:pya: Чирози обаче не съм видяла наскоро. Ти вярно си царят на рибките, моята голяма страст!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2005 12:46 am Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
http://www.impactpressgroup.org/pic.cgi ... 11PP&s=jpg - така се изсушава...
http://www.kirik.domino.bg/ - тук знаят как да го приготвят и поднесат...

От тези риби става чироз:
разред Perciformes -- Костуроподобни (Бодлоперки)
Сем. Carangidae -- Сафридови
род Lichia -- Лихии
Lichia amia -- Лихия
род Naucrates -- Риби лоцмани
Naucrates ductor -- Риба лоцман
род Trachurus -- Сафриди
Trachurus mediterraneus -- Черноморски сафрид - пролетен
Trachurus trachurus -- Атлантическо-средиземноморски сафрид
......
Сем. Scombridae -- Скумриеви
род Euthynnus -- Малък тунец (род)
Euthynnus alleteratus -- Малък тунец
род Sarda -- Паламуди
Sarda sarda -- Паламуд (Циганка, Торук) - има рецепта Паламуд пастърма във форума тук
род Scomber -- Скумрии
Scomber japonicus -- Кольос (Атлантическо-средиземноморска скумрия)
Scomber scombrus -- Скумрия (Обикновена скумрия) - оригиналният чироз, за съжаление след избиването на делфините през 50-60-тте години пътят и вече не е покрай нашите брегове и оттогава улов НЯМА. Може да се използва постната скумрия от Канарските острови - тя е почти кръгла в сечение и дребна - до 150-200 грама. Скоро се появи и гръцка скумрия - кольос - но старите рибари казват, че вкусът й не е същият( нашето море е по-сладководно - 18/1000 в сравнение със Средиземно - 35/1000)
Вижте тук: http://more.info.bg/article.asp?topicID=233&issueID=850
род Thunnus -- Тунец (род)
Thunnus thunnus -- Тунец

разред Gadiformes -- Трескоподобни
Сем. Gadidae -- Трескови
род Gaidropsarus -- Морски налими
Gaidropsarus mediterraneus -- Галя (Морски налим)
род Lota -- Михалци
Lota lota -- Михалца (Налим)
род Merlangus (Odontogadus) -- Меджиди
Merlangus merlangus -- Меджид - не цапа, може да се носи в джоба и да се ръба като семки
род Merluccius (Merlucius) -- Мерлузи
Merluccius merluccius -- Мерлуза, вече позната като ХЕК и ХЕЧЕ

А се приготвя за ядене така: на котлона - да позаухае, после - в хартия( може и вестник - да поомекне, после се прави на тресчици и - олио, оцет, копър...

За разтуха: http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=23&W ... 55&Level=2


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2005 10:08 am Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
yosif написа:
http://www.kirik.domino.bg/ - тук знаят как да го приготвят и поднесат...


Хе-хе, ти да не си главен готвач там? Идният път като съм в Созопол ще отида непременно!

yosif написа:


Това не се зарежда. :cry:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2005 11:49 am Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Благодарности за подробната информация, Йосифе - колко има да уча още... :roll: А първата снимка направо ме разби - искам на морееееееее :swim:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2005 12:35 pm Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
... Хе-хе, ти да не си главен готвач там? Идният път като съм в Созопол ще отида непременно!
...
Неееееееее :lol: Това е рибен ресторант - сами си я хващат и приготвят. Ама е на един стар ахчия - бат' Ефи. Неговият зет е братовчед на моя кум - въобщеееее не мож ги оправи! Нали рода, викам малко реклама не е излишна :lol: ;) Бе, няма да съжалявате! Но иска корава карта 8)
А аз съм втори зам на третия главен у дома и предимно касиер - мъкна касите с безалкохолното, освен туй - мучо - знаеш какво е мучо 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Дек, 2005 5:00 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Нямам си представа какво е мучо.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Дек, 2005 11:12 am Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
шерпа


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB