Салата/Гарнитура или Принудена зелена салата. Реших , че това ще е най-подходящотот име за тази салата (гарнитура), защотото действително я правя по принуда. Когато каня приятелите на гости имам проблем - един не яде чесън, друг - лук, а трети не понася магданоз и всякакви други зелении. А пък след като направя туршия ми остават много листя от кервиз...
Принудена зелена салата/гарнитура
----------------------------------------------------
Нарязват се на ситно зелените части(листята) от магданоз, кервиз, копър и джоджен (мента).
Сос(дресинг) - зехтин, сол, лимонов сок, балсами оцет и захар. Няма пропорции, всичко е въпрос на вкус. Единствено трябва да се спазва правилото - на една супена лъжица киселина (оцет, лимонов сок) : 0.5 чаена лъжичка захар. В соса могат да се прибавят и счукани ядки от орехи, бадеми или кедър.
И ето какво излиза при мен - в една купичка магданоз с прибавка на счукан чесън. В друга - кервиз с прибавка на лук или обратното. Или всичко заедно, в зависимост от това кой ще идва на гости. Купичките си стоят на масата и всеки си взима от това каквото обича или си го добавя към месото/рибата за гарнитура.
Сигурна съм, че не съм открила Америка с тази салата(много се доближава до салата "Табуле" на вкус), но поне си реших проблема с капризните гости.