Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Окт, 2019 12:55 pm Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
Сготвено на: 14 Окт, 2007 10:45 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Това,както се досещате,е любомата зимна салата на моето семейство.Освен,че е вкусна,е и много полезна.Продуктите са "на око",но ще опитам да ги вкарам в някакви пропорции.
1 средна глава червено цвекло
2,3 средни розички карфиол
1 голям морков
1 дълга бяла ряпа(от тия,японските-не мога да се сетя името-нещо с "д"...)
20-30 грама орехови ядки
магданоз
листа целина-по вкус
сол,оцет,зехтин
Цвеклото ,моркова и ряпата обелвам и рендосвам.Карфиола нарязвам с нож на фини филийки.Орехите поначуквам на едро.Смесвам всички продукти,наръсвам с орехите и добавям магданоза и/или листата целина,овкусявам със солта,оцета и зехтина.Да ви е сладко!С добре изстудена ракийка е просто неустоима!За разнообразие,понякога приготвям и майонезен сос-майонеза,1-2 лъжици кисело мляко,лъжичка горчица,чесън,черен пипер и малко лимонов сок.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2008 10:54 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Вече може и да видите как изглежда салатката


Attachments:
zimna.JPG [8.92 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2009 1:01 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Цвеклото е сварено предполагам ,то сурово не се яде , нали? :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2009 11:24 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Shokolatina написа:
Цвеклото е сварено предполагам ,то сурово не се яде , нали? :oops:

Суровото цвекло е много по-полезно от вареното, но се усвоява по-трудно и може да причини дискомфорт на хора, които не са свикнали с него.
Затова най-добрве е да се захраниш с него, както се захранват бебетата: започва се с една чаена лъжичка сок, после дозата постепенно се увеличава и след 2-3 седмици може да се яде и настъргано.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2009 9:46 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Е, толкова смела не съм, но ,предполагам не пречи да е сварено, пък и е сладичко... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2009 11:20 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
Карфиола нарязвам с нож на фини филийки.

:roll: Всичко е много ОК, салатата си е направо супер, но защо не си оставиш карфиола на мънички розички, а трябва да го мъчиш "с нож на тънки филийки"?


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Фев, 2009 2:14 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Защото карфиола,както и сиренето,нарязан по различни начини има различен вкус. Пък и по-добре се вписва в салатата, защото всичко е рендосано.
Суровото червено цвекло е много вкусно и приятно. Аз си правя салата и само от рендосано червено цвекло с магданоз и малко орехи - те много добре се връзват с вкуса му.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Фев, 2009 11:40 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
Защото карфиола,както и сиренето,нарязан по различни начини има различен вкус. Пък и по-добре се вписва в салатата, защото всичко е рендосано.
Суровото червено цвекло е много вкусно и приятно. Аз си правя салата и само от рендосано червено цвекло с магданоз и малко орехи - те много добре се връзват с вкуса му.

За суровото червено цвекло спор няма, аз също го ям и сурово.
Най-добрите възможни подправки за червеното цвекло са: зехтин, лимонов сок и настърган хрян. Разбира се, според моя изтънчен вкус, естествено... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2009 2:19 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Пък да знаеш колко е вкусно цвеклото,нарязано на малки кубчета -първо на тънки филийки,после на ивички/жулиени и после на кубчета.Има вкус на млади орехи,от тия,млечните.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Фев, 2009 7:04 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Тази зима любимата салата е китайско зеле с настърган морков, целина и хрян. Да, хрян. Сега да не ме убиете с камъни заради отколешния ни спор. :) Сигурна съм, че и малко настъргана кисела ябълка би допълнила вкуса, но остатъка от мацовото семейство не я одобрява в салатата.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Фев, 2009 11:41 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
С удоволствие ще опитам и твоят вариант,Маца.Това с киселите ябълки е просто необходимост,според мен,в комбинацията с хрян.Аз пък не им давам много обяснения какво точно съм сложила при готвенето на каквото и да е,и само ако се размрънкат си признавам :lol: .Ма съм голяма гад :P ,ама иначе е трудно да им пробуташ нещо здравословно,но лекинко необичайно.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Фев, 2009 10:55 am Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Дима, моите са станали истински експерти в откриване на съставките, защото така съм ги научила. Подробно обяснявам, но и аз само след като ме запитат. :) Даже скоро пробутах на малкото маче горчица, която по-принцип не понася. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2009 1:23 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Мъж ми,от кумова срама,някой път опитва,ама щерките са като партизани-и да ги измъчваш,няма да си признаят-т.е. не можеш ги накара даже да опитат,щом така са си наумили.Та варианта с премълчаване на съставките е просто наложи телен. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2009 10:08 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
И аз имам проблем с децата да ги накарам да ядат зеленчуци. Особени с най-малката (4 години). Но то си е нормално, защото на тази възраст, децата нямат същите вкусови възприятия, като нас. Когато порастват, започват да ядат повече неща. Важното е да им се предлага постоянно - все някой ден , от любопитство, ще пробват едно парченце. И може да им се хареса.А понякога, неща, които са консумирали много, като малки - като големи не ги щат. Средната ми дъщеря пиеше по 3 чаши мляко с какао, а сега (11 години) не иска да го помирише.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Фев, 2009 8:48 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
За щастие моето джудже обича салати и почти всякакви плодове. Това, което яде с неудоволствие всъщност е хлябът и други твърде тестени изделия. Аз и затова се старая да разнообразявам салатите, че да не вземе да ги намрази и да престане да ги яде.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB