Ето още една рецепта за чатни, но с праскови. Не съм пробвала чатни с ориз, но ми казаха че много е вкусно. Иначе може да го ползувате като сос-гарнитура за месо, шишчета и стекове. Много е вкусно като прибавка към питка-сандвич с пюре от нахут (хумус) и салата от зеле.
Съвет: Салата от зеле винаги става по-пикантна и различна от традиционната като се прибави към нея сладък сос.
3.5 ч.ч. изчистени и нарязани на парчета праскови
1 с.л. сол разтворена в половин ч.ч. вода
1.5 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. оцет
2 скилидки чесън
0.5 ч.ч. нарязан на ситно лук
0.5 с.л. настърган джинджифил
1/3 ч.ч. ситно нарязан озахарен джинджифил
3-4 с.л. лимонов сок
0.5 ч.ч. стафиди
Няколко щипки лют червен пипер (който обича по-лютичко, да не си стиска пръстите силно докато прибавя пипера)
1. Прасковите се заливат със солената вода и се оставят в нея един ден.
2. На другия ден се прибавят захарта, оцета и чесъна. Прасковите се варят около 15 минути и се изваждат от сиропа.
3. Към сиропа се добавят лука, настъргания джинджифил, лимоновия сок , пипера и стафидите. По желание може да се добави още малко сол.
Вари се до сгъстяване (около 12-15 минути) и се добавят прасковите и озахарения джинджифил. Кипва се и се отстранява от огъня.
4. Пресипва се в горещи буркани. Количеството е за около 3 буркана по 500 гр.
|