Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Дек, 2017 9:55 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Апр, 2011 10:07 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2011 1:45 pm Сря
Мнения: 18
Location: Александруполи, Гърция
1 кг. октопод*
1 стрък целина
1 глава лук
1 стрък магданоз
2 средно големи моркова
малко сол

Марината:
1 ч.ч. зехтин
1/2 ч.ч. оцет
пипер на зърна
риган

още 1/2 ч.ч. оцет за подготовката*

* Октоподът се подготвя, както е описано в "Сепия или октопод- стифадо", но месото не се нарязва. Измиването със студена вода трябва да стане внимателно, за да не се накърни някое от пипалата.

След измиването целият октопод, заедно с лука, целината, морковите, магданоза и 2-3 щипки сол, се поставя в студена вода и се оставя да ври час и половина на средно слаб огън.
Image
В разлат стъклен съд се разбъркват зехтина и оцета, добавят се черния пипер и ригана. След като се свари, октоподът се потапя в маринатата и се оставя да престои в хладилника около 12 часа.

Добре е към маринатата да се добавят няколко лъжици от водата, в която октопода е врял. Трябва месото да е изцяло покрито с течността, в която ще престои. При нужда, добавяме повече от сварената течност или зехтин.
Image
Сервира се като студено мезе за узо или бяло вино.
За официална маса, се поднася цял.
Image
За всекидневното ни меню е по-удобно да се нареже предварително на хапки, да се поръси с малко риган и да се залее с част от маринатата или с пресен зехтин.
Image

Добър апетит!


Attachments:
File comment: ... или нарязан на хапки.
oktopod4.JPG [72.55 KiB]
Not downloaded yet
File comment: Сервира се цял...
oktopod3.JPG [104.43 KiB]
Not downloaded yet
File comment: Потопява се в маринататата в разлат съд.
oktopod2.JPG [80.66 KiB]
Not downloaded yet
File comment: Оставя се да ври на средно слаб огън час и половина.
oktopod1.JPG [87.76 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 10:37 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Мацо, хвани моля те повече октоподи , че да има и за тази рецепта. Наистина се покапах тази сутрин с тези дарове. Много харесвам тази кухня и да си призная, май досега не съм правила много такива работи.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 11:19 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
И аз отдавна чакам някой да си признае как се прави октопод, защото съм яла домашно приготвен тук и за нищо не ставаше. А пък в Гърция всеки път е страхотен:)
Миш, може да пробваш и в Марица, сигурна съм, че и там се въдят:)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 12:48 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Може, ама най-първо трябва да си намеря другарче-риболовец, че не разбирам много, точно каква кука и с каква стръв да ги хвана. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 1:23 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Ох, мило момиче, ще ти тежа на съвестта като се задавя от мощно слюноотделяне... :lol:
И рецептата, и снимките към нея, са прекрасни!
Но, не е ли твърде много октопод да се вари час и половина? Няма ли да стени като гумен?
Аз съм чувал и съм варил не повече от 8 мин.
Какви са съветите ти за варенето(принципно) на такива морски дарове - сепия, октопод, калмари и т.н..
Много те моля, сподели опита си, по възможност подробно.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 2:16 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2011 1:45 pm Сря
Мнения: 18
Location: Александруполи, Гърция
gotin написа:
Ох, мило момиче, ще ти тежа на съвестта като се задавя от мощно слюноотделяне... :lol:
И рецептата, и снимките към нея, са прекрасни!
Но, не е ли твърде много октопод да се вари час и половина? Няма ли да стени като гумен?
Аз съм чувал и съм варил не повече от 8 мин.
Какви са съветите ти за варенето(принципно) на такива морски дарове - сепия, октопод, калмари и т.н..
Много те моля, сподели опита си, по възможност подробно.


тук ще пиша само за октопода. за сепията и за калмарите, в следващите рецепти, които по натам ще изпълня, снимам и кача.

октоподът по природа има изключително твърдо месо. колкото е полезен и вкусен, толкова и природата го е защитила по този начин от кулинарните ни набези:-)

за 8 мин. е невъзможно да бъде сварен. а как ми се иска да можеше, ако знаете:-)
особено пресният октопод. под пресен, да се разбира, току що хванат. неговото месо е почти невъзможно да бъде сварено, а и да бъде, резултатът не е толкова задоволителен. месото почти винаги остава жилаво.

най-добрият вариант е пресният октопод да се сложи в камерата за 2-3 дни и после да се готви, било то на салата, стифадо или по какъвто и да било друг начин.

варенето става винаги на 2 етапа и задължително водата с оцета от първоначалното едночасово варене се хвърлят.

вкусотията остава за следващата тенджера, която ще бъде добре вмирисана, както и мивката на кухнята:-)

на втория етап може да стигне и едночасово варене заедно с останалите продукти, но аз поне винаги варя час и половина и резултатът е винаги изумително вкусно и достатъчно "здраво" месо.

по натам ще покажа и печен на въглища октопод:-) всъщност по таверните в гърция се сервира точно така. неговото месо става малко по-твърдо, а по вкус е ненадминат. но пък в домашни условия е по-трудно изпълним.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 5:05 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Май 8-те минути бяха за калмарите.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 6:55 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
MR.LAZY написа:
Май 8-те минути бяха за калмарите.



Потвърждавам. Имам една рецепта калмари по китайски - точно за време толкова се приготвят.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB