Оригиналната рецепта е от "Готварска книга на Леля Ог", това тук е модификация:)
За тестото:
450 гр. брашно
1 ч.л. сол
100 гр. масло (мас)
150 мл вода
4 с.л. прясно мляко
За плънката:
2 пилешки бутчета (ок. 0.5 кг) сварени, обезкостени, нарязани на парченца
0.5 кг. бонфиленца, нарязани на късчета и задушени с малко масълце
Десетина дробчета, задушени
1 малка глава лук (аз я забравих, но нейсе)
1/2 ч.л. смлян бахар
1/2 ч.л. смляно индийско орехче (привлича безумно осите, не го яжте на открито!!!
)
1 ч.л. градински чай
1 разбито яйце или само жълтък за намазване
За тестото се смесват маслото, млякото и водата и се кипват след разбъркване. Изсипват се в брашното и се забърква и след това замесва "фино тесто" (в оригинала). Наистина е фино! 2/3 от него се разточват за долната кора, която трябва да е по-широчка от намазнената тава/форма, вкоято ще се пече пая. По съвет на Бисквитка - надупчете с вилица кората преди печене (което аз не направих
) Останалата 1/3 от тестото е за горната кора, като може да си отделите мъничко за украса. Аз направих пиленце.
Месцетата от бутчетата и филенцата се объркват с подправките, един слой се слага върху кората, върху него при желание подреждате дробчетата и накрая добавяте втори бутчесто-филенцен слой върху тях.
Слагате горната кора с предварително намокрени краища и слепвате добре. Намазвате с яйцето (което аз отново забравих и го сложих по-късно) и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 45 минути.
Забележка: В оригинала след печенето настъпва процедура по вкарване на желатин през дупка в средата на пая. Тъй като при мен това беше пълен провал, няма да го пиша
Единственият ми съвет е така направеният пай да се хапва докато е топъл, в противен случай плънката се разпада, както и корите