МАТЛЮБЕ
или „обръщано ястие”, така се превежда от арабски
Това ястие е от арсенала на средиземноморските ястия, в частност от Ливан, Йордания, Сирия. Готови се лесно, много е оригинално на вкус, заради наличието на канела в рецептата ( но това е за любителите на този аромат), далечен родственик е с пилафа.
Продукти:
1 кг месо, агнешко, шилешко, свинско или телешко
4 вида зеленчуци –
2-3 картофа,
половин средна глава карфиол,
3-4 едри глави лук,
1 едър патладжан,
1,5 чаши обикновен ориз.
Подправки:
по половин ч.л. черен и червен пипер,
на върха на ножа канела,
малко смлян кориандър,
1 карамфил (за придаване на „по-арабски” вкус, но спокойно може и без него, за по-европейски вкус)
Ястието се готви като се изпържват в тиган поотделно обелените и нарязани на едри кръгчета картофи, карфиолът на средни цветчета, лукът, нарязан на едри парчета и патладжаните, предварително нарязани на едри шайби, посолени, престояли, отцедени и допълнително нарязани на едри парчета, примерно на четири.
Пържим, изваждаме и оставяме настрана, за да се отцедят от излишната мазнина. По-късно отново връщаме в яденето отцедения сок и мазнина.
Месото, за което умишлено не конкретизирам какъв вид е, пържим 10 мин., посоляваме, наръсваме с черен пипер, заливаме с 1 ½ чаши вряла вода или бульон (може и от кубче зеленчуков или телешки бульон, но се съобразявайте със солта в него...).
Задушаваме под капак 30 мин. на среден огън.
За същинското готвене вземаме тенджера с дебело дъно и редим на дъното картофите, след това месото, лука, карфиола, наръсваме обилно с подправки, поливаме с бульона, а най-отгоре поставяме патладжаните.
Поставяме на котлона и наливаме още вода или бульон, така че да се покрият патладжаните.
Когато ястието заври просто посипваме отгоре сухият ориз и го заравняваме.
Намаляваме огъня и оставяме да ври 1,5 часа.
След определеното време изключваме котлона и не отваряме капака още 20 мин., за да се задуши добре оризът.
И сега следва „смъртоносно опасният номер” – вземаме подходяща по размер плоска купа, покриваме с нея тенджерата и внимателно обръщаме.
Ако след този „смъртно опасен номер” ястието все пак е в купата, а не на пода, можете да сервирате и да се наслаждавате.
източник: авторизиран превод от различни некулинарни руски сайтове
|