Привет
На пакетчетата прясна мая от 42 гр. е указано, че едно пакетче е за 2 кг. брашно. Когато използвам смес от бяло брашно (тип 500) и пълнозърнесто брашно (обикновено 50:50), слагам 1/8 от пакетчето (размита в част от водата), защото не позлвам повече от 500 гр. брашно. Ако обаче правя хляб само от пълнозърнести брашна (както е напоследък) слагам 1/4 от пакетчето на същото количество брашно по простата причина, че на бактериите им е по-трудно да стигнат до захарите в пълнозърнестите брашна. Такъв хляб бухва значително по-трудно (тя и програмата за него е близо 4 часа!!) и пак става доста плътен. Но досега глетив или пък прекалено бухнал не ми е ставал
.
Маята е или френската Le Safre (правена в Русе) или една българска (не се сещам за името сега), но стига да не е изтекъл срока и да е правилно съхранявана (и да няма наранявания по опаковката!), мисля че няма да е проблем.
Веднъж съм се пробвала със суха мая на Д-р Йоткер и никак не стана добре
Но мисля че просто партидата не беше годна.
Още не съм посмяла да се доверя на таймера... мисля, че ще ми трябват доста опити докато налучкам пропорциите за 100% пълнозърнест хляб и отложен старт, а пък заради здравето на съпруга ми друг хлям вече на правя в тази машина.