Светкавичната мусака, от която съм продал за 11 години над 6000 порции:
В кафяна чашка( около 80 грама) олио се запържват за много кратко наситнени 2 глави кромид лук( около 1/4 кг), ръсва се чаена лъжичка червен пипер и се добавя 1/2 кг кайма-смес( 40:60 телешко:свинско). Каймата се пържи само докато стане на трохи и се разбърка с лука до еднородна смес. Може да се добави кафяна чашка вода( обикновено производителят си е сложил водата
).
След свалянето от огъня се овкусява с черен пипер или някоя комбинирана подправка( нека има в сместа кориандър - традиционна подправка за българските ястия с кайма).
В тава се разстилат нарязаните на зарчета картофи, върху тях каймата, върху нея 2 домата( около 1/4 кг) конкасе( на зарчета
), доволно магданоз, целина и каквото още на вкус, накълцани не много ситно.
С лъжица се загребва от центъра към краищата, докато всичко се размеси равномерно, заравнява се и може да се попритисне с лъжицата.
Налива се чаена чаша вода колкото да се покаже над картофките отгоре.
Пече се на силно загрята фурна докато остане на мазнина( стръскайте тавата, трябва да не си променя формата).
Заливката е от запържено в кафяна чашка( около 80 грама) олио 100 г брашно - пусне ли мехури се залива с 1/2 литър прясно мляко( или разбито на айрян с гъстотата на прясното по сладникаво кисело мляко). Бърка се докато почне да се отделя от стените на тенджерата и се сваля от огъня. Добавят се две яйца( без черупките) и енергично се бърка до получаване на гладък крем. Ако стане много гъст и се разстила трудно, се разбива още едно яйце.
Това изглежда дста страшно и сложно, но става за около 4-5 минути винаги с отличен резултат, дори и първия път.
Кремът се разстила върху горещата мусака и се запича до порозовяване.
Може после да се ръсне настърган кашкавал и да се върне за 5-6 минутки във фурната.
Муската трябва доста да поизстине инак няма начин да поднесете красиви парчета
Някои я обичат с 2-3 лъжици кисело мляко отстрани.