Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 24 Сеп, 2020 5:52 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 
Message
Сготвено на: 05 Май, 2005 8:04 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Снощи имаше творчески процес у дома. На база събраните знания направих следното:

Продукти:
картофи (много)
сол
за плънката:
500 кайма
гъби
лук
чесън
чубрица
кимион
черен пипер
сол
Приготвяне:
Сварих картофите и ги намачках като за пюре и осолих. След това в дълбок тиган запържих съставките за плънката. Сложих от подправките в повече без солта, защото картофите пообират аромата. после в една голяма тава - подмазана с малко олио половината картофи разстлани след това плънката и отгоре затворих с картофи. После обилно количество настъргани кашкавал и сирене и в загрятата фурна за малко да се позапече кашкавала. Стана страхотно!


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 8:57 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аууууууууу, огладнях! А сега де!?


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 9:06 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Rus0koska написа:

Мусаката ти е много готина.
Не ми се обиждай на коментара, моля те, казвам го, не за да омаловажа това, което си сготвила, а по-скоро да коментирам неща, които може да бъдат полезни на всички във форума. :)
Събирането накуп на много и различни подправки е 1. Липса на добър кулинарен вкус и 2. Както и при парфюмите, така и при подправките важи едно сигурно правило - комбинират се най-много до три подправки, като само една от тях е със силен аромат.
Начинаещите готвачи мислят, че като в едно ястие наблъскат къри, черен и червен пипер, оцет балсамико, чили - сос , джинджифил, и особено соев сос ще стане нещо супер.
Обаче то става по-бозаво, отколкото ако не му сложиш нищо повече от сол и черен пипер...
Както и в други неща, така и в кулинарията има моди.
Сега модата е да се къса салатата наедро, на ръка, да се слага на всичко соев сос, оцет балсамико, и малко по-отдавна - къри, което е много тежка подправка.
Кърито, особено мадраското (а кърито има поне 12 разновидности) може да е традиция в индийската кухня, но това е един твърде беден народ, който готви предимно постни и безвкусни ястия, които искат силни подправки.
Примерно - оризът няма собстван специфичен вкус, затова, ако трябва всеки ден да се храниш с него, задължително ще трябва да измислиш различни и силни подправки, за да не ти омръзне на втората седмица...
А като помислиш, че за някои народи това е храна за цялживот, при това ежедневно, без изключения...
Какво имам предвид в случая - кимионът е излишен, особено в съчетание с чубрицата - просто се изключват като аромати.
Лукът и чесънът също не бива да се комбинират.
Но в готвенето няма догми, след като е станало и се харесва от всички, значи е станало хубаво.:lol:
Всъщност, това, което си импровизирала е известно като шепърдс пай.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 9:23 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
gotin написа:
Лукът и чесънът също не бива да се комбинират.


За това можем да поспорим някой път, ама сега отивам да хапна. Само да кажа, че за всичко друго си абсолютно прав!


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 10:15 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
gotin написа:
Лукът и чесънът също не бива да се комбинират.


За това можем да поспорим някой път, ама сега отивам да хапна. Само да кажа, че за всичко друго си абсолютно прав!


:) :) :) За да бъда съвсем точен - пресен лук и пресен чесън могат да се комбинират, особено когато са на салатка с марулка, репички (и листата!), зехтин и оцет балсамико.
Абе, става си и нашия, ама... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Май, 2005 5:44 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Окт, 2004 11:22 pm Вто
Мнения: 88
Location: USA
Готин,
Много оценявам участието ти в форума и се вузхищавам от подробните имного полезни коментари. Обаче(досети се че ще има "обаче" нали) понякога мненията ти са малко крайни...а пък аз съм зодия везни и всяка крайност ме изкарва от равновесие....така че трява да се намеся...
Например ограничението от три подправки ми се струва доста измислено, защото има ястия които традиционно изискват повече подправки, разбира се има исторически, или социални причини за това, както ти отбелязваш за кърито, но това не променя факта че кърито (което само по себе си е съставено от повече от три подправки) е вкусно и има незаменимо място в кулинарията. Разбира се не искам да отрека твойта гледна точка, защото прекаляването с подправки е често срещан грях и е добре да има някакви ограничения, и ако ти си открил че вълшебството на тройката работи за теб, ние просто ще трябва да ти благодарим че си отделил време да го споделиш с нас... Обаче (това вече не го очакваше нали?) аз смятам да защитя личното си право на мнение като продължа да слагам едновремменно Кимион и Чубрица, в мойте много популярни кюфтета на грил. ;)
Също не мога да се съглася че кромид лук и чесън не трябва да се смесват, и понеже не съм кулинарен експерт поразрових по сайтовете на известни кулинари и шефове и намерих неизброимо много рецепти където тези две съставки съжителствъват съвсем хармонично дори и в не зеления си вид.....например в тази рецепта (на английски) за качамак на Емерил Лагаси: http://www.foodnetwork.com/food/cda/recipe_print/0,1946,FOOD_9936_21246_PRINT-RECIPE-FULL-PAGE,00.html
Ако някой е заинтересуван мога да го преведа и постна.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Май, 2005 9:08 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Аз също бих казала че когато готвя нещо с повече кайма не го виждам как ще мине без кимион, чубрица и черен пипер, а лука и чесъна в повечето неща които готвя вървят заедно. Но за многото подправки си прав, вече го установих ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Май, 2005 9:10 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Като стана дума за кИфтета: Обожавам такива, в които има лук и чесън, кимион и чубрица!


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Май, 2005 9:21 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Gotin, определено не съм съгласна с теб. Rus0koska е направила със собствени сили вкусно ястие и бърза да го сподели с нас. Самата тя си призна, че няма голям опит в готвенето и не е честно да се нахвърляме върху нея за това, че 1) ястието и някой вече го е измислил и 2) за комбинацията от подправки, които харесва.

Veshtica, ще се радвам да опитам полентата; вкъщи са големи нейни фенове (най-вече, защото с остатъците правя много вкусен хляб :mrgreen:).

Rus0koska, продължавай да експериментираш и не се оставяй да те разколебаят!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 9:17 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Благодаря за защитата Бисквитке :hug:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2005 9:43 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Rus0koska написа:
Благодаря за защитата Бисквитке :hug:


:) :) :) Разбира се, предвидих реакциите ви, затова и се застраховах предварително, цитирам:
"Мусаката ти е много готина.
Не ми се обиждай на коментара, моля те, казвам го, не за да омаловажа това, което си сготвила, а по-скоро да коментирам неща, които може да бъдат полезни на всички във форума. "
[hide]Изглежда никой не е прочел тази част от постинга ми...[/hide]
Нито съм искал да разочаровам Rus0koska в творческите и търсения, нито да я обидя, че някой друг е измислил нейната рецепта. В крайна сметка, нищо ново няма под слънцето... :)
Просто използвах случая, за да изкажа мнението си във връзка с натрупването на прекалено много подправки, при това несъвместими в едно ястие.
Не твърдя, че точно три подправки трябва да се слагат, това правило важи при смесването на парфюми, опитах се да го дам като пример и при подправките.
Давал съм и друг пример - със смесването на водни бои при рисуване.
Ако смесиш две боички става нова, но ако смесиш три и повече, получава се просто един бозав неопределим цвят, който не става за нищо.
Сега очаквам да бъда разкритикуван за обида на художниците.

Rus0kosk-е, ако въпреки застраховката ми, все пак си се почувствала обидена, което личи от благодарността ти "за подкрепата", приеми извиненията ми и уверенията, че повече няма да давам мнение по ничия, каквато и да е, рецепта.


Veshtica написа:
Готин,

Благодаря ти за мнението, вече отговорих на Русокоска, за да не се повтарям, моляте прочети този отговор.


biskvitka написа:
Gotin

Съжалявам, не си прочела началната част на постинга ми.
[hide]Вече отговорих на Русокоска и и се извиних. Струва ми се, че не беше много добре да я настройваш излишно за това, че би трябвало да се чувства обидена и че някой се опитва да я "разколебава". Постингът ми ни най-малко нямаше за цел подобно нещо.[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Яну, 2008 6:04 pm Сря 



Аз опитах тази мусака, и е просто невероятна. Не бях яла по-вкусна. Идеята с кимиона ми допадна много, и вкуса е съвсем по-различен от досегашните мусаки които съм яла.

В моя вариант залях отгоре с готовата заливка на Маги.

Утре ще пробвам да нагостя с тази мусака консервативната ми свекърва-to-be, и ще видим какво ще стане.


  
 
Сготвено на: 09 Яну, 2008 10:27 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
dalka написа:
Утре ще пробвам да нагостя с тази мусака консервативната ми свекърва-to-be, и ще видим какво ще стане.


Опасна работа! Пожелаваме успех, че да се не изложиш пред бъдещото свеки!


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Яну, 2008 1:14 pm Вто 



Стана чудно, даже не стигна :) Добре че има този форум, че иначе какво ще правим младите булки хехехе.


  
 
Сготвено на: 22 Яну, 2008 3:58 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Значи мадам остана доволна? Браво!


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2008 5:47 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
dalka написа:
Аз опитах тази мусака, и е просто невероятна. Не бях яла по-вкусна. Идеята с кимиона ми допадна много, и вкуса е съвсем по-различен от досегашните мусаки които съм яла.
В моя вариант залях отгоре с готовата заливка на Маги.
Утре ще пробвам да нагостя с тази мусака консервативната ми свекърва-to-be, и ще видим какво ще стане.


Радвам се, че ти е харесала :). Това беше от първите ми стъпки в кухнята като млада булка-to-be, но тъй като не be бях се съсредоточила над изследването на коктейлите :) . Но напоследък пак ме наляга музата да готвя, така че продължавам с експериментите. Скоро тествах тази гозба вместо с кайма, със сварено и накъсано пилешко месо. Стана страхотно.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB