ПРАЗНИЧНО ДЕЛИКАТЕСНО РУЛО ОТ ПИЛЕШКО ФИЛЕ
СЪС СОС ОТ ПАТЛАДЖАНИ
=====================================================
(за 4 порции)
ПРОДУКТИ
=========
4 големи пилешки филета,
2 големи патладжана,
200 гр. пресни гъби,
1 глава лук,
150 гр. пилешки дробчета,
100 гр. кашкавал (50 на кубчета, 50 настърган),
50 гр. пушено сирене,
50 гр. топено сирене,
130 гр. Рокфор,
250 гр. масло,
1 с.л. сухо мляко,
4 яйца,
1 1/2 ч.чаши брашно,
2 ч.чаши прясно мляко,
1 с.л. заквасена сметана,
2 ч.л. коняк,
1 ч.л. смлян черен пипер,
сол на вкус,
сода на върха на ножа,
3 капки конячена есенция на д-р Йоткер,
1 връзка копър,
5 скилидки чесън,
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок,
пакет чипс,
600 гр. картофи, изпържени на сламки,
клонка магданоз.
ПАЛАЧИНКА
===========
В голяма правоъгълна тава изсипваме смес за палачинки по следната рецепта:
4 яйца, 1 1/2 ч.чаша брашно, 2 ч. чаши прясно мляко, 1 ч.л. сол, на върха на ножа сода.
Разбиваме първо яйцата много добре и добавяме брашното докато стане на гъста каша, след което започваме да сипваме по малко от млякото. Накрая добавяме в сместа и 50 гр.настърган на едро ренде кашкавал.
Гъстотата на сместа трябва да бъде като на боза.
Сместа се изсипва в предварително подгрята тавичка, стандартна за фурната с разтопено 50 гр. масло и се изпича.
Нарязваме палачинката накръст на четири еднакви части, които намазваме тънко с паста, описана по-долу.
ПАСТА ЗА НАМАЗВАНЕ НА ПАЛАЧИНКИТЕ
==================================
Разбиваме добре 50 гр. Рокфор, 50 гр. топено сирене и 1/2 с.л. заквасена сметана с 1 ч.л. коняк, 3 капки конячна есенция на д-р Йоткер и 1 с.л. ситно нарязан копър.
ФИЛЕТА
=======
4 големи пилешки филета внимателно разцепваме откъм тясната страна не докрая и ги отваряме като пеперуда. Леко ги начукваме през парче найлон, за да се поизтънят. Осоляваме и поръсваме с малко черен пипер и от двете страни. Оставяме ги да престоят 2 ч. в хладилника.
ПЛЪНКА
=======
Приготвяме смес от 200 гр. пресни гъби, измити и начупени на малки парченца или нарязани на ситно, задушени в 100 гр. масло до изпаряване на отделения сок и докато останат на мазнина. Отцеждаме гъбите и в същата мазнина последователно изпържваме 1 глава лук на лунички, овалян в брашно, изтръскан и изпържен до порозовяване и 150 гр. нарязани на парченца пилешки дробчета, изпържени както лука.
Смесваме гъбите с лука и дробчетата. Добавяме 50 гр.кашкавал на кубчета, 50 гр. пушено сирене, 50 гр. Рокфор, 4 скилидки чесън, изстискан с пресичка или счукан, 1/3 връзка копър, нарязан на ситно, 1 ч.л. коняк, 1/2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок, черен пипер и сол на вкус.
ПАТЛАДЖАНЕНО ПЮРЕ
==================
2 големи патладжана изпичаме на котлон, обелваме ги докато са топли, посоляваме. Оставяме да изстинат и ги правим на пюре с пасатор, като добавяме 30 гр. Рокфор, 1 с.л. сухо мляко 1/2 с.л. заквасена сметана, 1/2 ч.л. лимонов сок и 1 скилидка добре счукан чесън.
Разбъркваме добре сместа за плънката и я разпределяме върху отворените филета. Завиваме всяко филе на руло, потопяваме в разбити яйца, след това в ситно натрошен чипс и поставяме в предварително затоплена тавичка с разтопено 100 гр. масло. По възможност внимаваме краят на завитото руло да е отдолу. Печем филетата 15 мин. в силна фурна, на 200 градуса, до порозовяване.
Изваждаме, поставяме върху парче палачинка по диагонал и завиваме.
Сервираме в затоплена чиния с гарнитура от пържени картофени сламки и пюрето от патладжани, украсено с клонка магданоз.
Last edited by gotin on 20 Юни, 2005 10:22 pm Пон, edited 1 time in total.
|