ВКУСНА ПРОЛЕТНА МАНДЖА
=======================
(Нищо особено, но много вкусно...)
Продукти:
1/2 кг. спанак
4 вр. лапад
4 вр. пресен лук
2 стръка пресен чесън
6 с.л. олио (зехтин)
1 ч.л. сух джоджен
1/2 вр. магданоз
1 ч.л. черен (бял) пипер, смлян (аз винаги предпочитам белия, защото е по-ароматен, макар и малко по-лют)
2 ч.л. сол
За поливката при сервиране:
1/2 кофичка кисело мляко
100 мл. доматен сок
1 ск. чесън, стрита с 1/4 ч.л. сол самардала
Още от началото всичко се приготвя в тенджерата, в която ще се готви цялото ядене.
Половин килограм пресен спанак, измит, почистен и отново измит, нарязан на едро, задушаваме в 200 мл. вода и 1 ч.л. сол за 15 мин.
Изваждаме от тенджерата, измиваме, подсушаваме и наливаме олиото.
Лападът и пресния лук почистваме, нарязваме и задушаваме в мазнината и още 1 ч.л. сол - най-напред пресният лук за 10 мин., след това добавяме нарязания лапад и пресния чесън, нарязан на едри парчета и задушаваме още 10 мин.
Добавяме задушения спанак, джодженът, магданозът, едно пилешко бульонче, 350 мл. топла вода и 1 ч.л. черен пипер.
Разбъркваме и добавяме 1/2 ч.ч. ориз (аз употребявам Жасминов или Басмати).
Отново разбъркваме и захлупваме с капака, оставяме на среден огън докато заври, след което намаляваме огъня на слаб и така варим още 20 мин.
Готово.
Но оставяме под капак на изключения котлон още 15 мин.
Сервираме яденето изстинало, полято с кисело мляко, разбито с доматен сок, за любителите - плюс една скилидка чесън, стрита с малко сол самардала.
|