2 пилешки бутчета се мариноват с 2 с.л. соев сос (тъмен) и 3-4 с.л. кайсиева ракия за 2-3 часа в хладилника. След това се отцеждат от марината и се подсушават с кухненска хартиена кърпа. Запържват се до златисто оцветяване в сгорещено олио (в дълбок тиган или тенджерка). В тигана се слагат шепа измити сушени кайсии и марината от бутчетата, разредена с 250 мл пилешки бульон или подсолена вряла вода. Може да се сложи и някое резенче захаросан джинджифил. Ястието се задушава, докато месото омекне и водата почти изцяло се поеме (ако е необходимо, се долива още вода).
Сервира се върху бял ориз, като отгоре се наръсва със сусам и бял пипер. Може да се поръси със зелен кориандър (вместо сусам).
Не слагам много подправки, за да не се заглуши нежния аромат на ястието.
Разновидност:
Пилешкото се сварява. Оризът се задушава с лук, нарязани на ивички кайсии и нарязано на хапки сварено месо. Тук се слагат повече подправки, кърито е много подходящо. Готовото ястие се оформя, като се слага в купичка или четвъртита кутийка и се обръща върху лист зелена салата. Поднася със соев сос.
(Второто ястие съм го правила и с пресни праскови, на мен много ми хареса)
Забележка: Тези ястия не са изпробвани върху моето семейство.
|