Едно време си мислех, че китайците не ядат хляб, а на всичко подлагат ориз. За щастие, това не е съвсем така. Те си хапват и хлебче, при това, доста приятно.
Рецептата е на
Айн от гуд-кук.
Продукти за 3 хлебчета:
- 2 ч.чаши или 280 г брашно (сложих 2 1/2 ч.ч)
- 3/4 ч.чаши вода
- 1 1/2 ч л сол
- 3 с. л. сусамово олио
- 1/2 - 3/4 ч.чаши нарязан зелен или гарвански лук (шнитлаух) - при мен е зелен
- От себе си добавих и 2 с.л. пшенични трици
Брашното се пресява в голяма купа. Към него, при непрекъснато месене, се добавя водата.
Ако е необходимо, се сипва повече или по-малко от посоченото в рецептата.
Трябва да се получи твърдо тесто.
Меси се около 3-4 минути и се оформя на топка.
Оставя се в купа, поръсена с брашно и се покрива с фолио или кърпа за 20 мин.
От тестото се оформят 3 (
в моя случай 4 топчета).
Първото топче се разточва леко върху поръсена с брашно повърхност, поръсва се с част от солта и се доразточва, докато се получи кора с диаметър около 30 см. Намазва се с 1 с.л. сусамово олио (
сложих 1 ч.л. слънчогледово и 3 капки сусамово), отгоре се поръсва нарязаната зеления.
Кората се навива на стегнато руло (
това е важно, защото иначе се образуват мехури, от които след това питките се късат и стават грозни).
Рулото се навива на 'охлюв' (като за вита баница), поръсва се леко с брашно и от двете страни и се разточва на кора, дебела около 5 мм.
Така приготвената кора се пече на грил или в сух тиган, като се обръща няколко пъти, за да не загори или изсъхне.
По същия начин се правят и останалите хлебчета.
Поднасят се топли, нарязани на триъгълни парчета (като тортила чипс или торта - за друго сравнение не се сещам).