Царевично-пшеничен хлябРецептата малко по-късно.2 ч.ч. (този път използвах по 200 мл) царевично брашно
1 1/2 ч.л. сол
2 с.л. олио
1 с.л. захар
1/3 кубче прясна мая или 1 равна ч.л. суха
пшенично брашно, колкото поеме (600-800 г)
Царевичното брашно се попарва с 2 ч.ч. подсолена вряла вода и се разбърква добре, за да не останат бучки.
1 ч.ч. пшенично брашно се разбърква с 1 ч.ч. хладка вода, в която е размита маята (ако е прясна; ако е суха, се разбърква директно с брашното). Съдът се покрива с кърпа и де държи на топло (до 30 градуса), докато сместа стане на мехурчета. Тогава се смесват двете кашеподобни смеси, добавят се захарта, още 1 ч.ч. хладка вода, олиото и пшенично брашно, колкото да стане хубаво меко тесто.
Колкото и брашно да се слага, то ще е лепкаво, затова аз го бърках с дървена лъжица. Нямах достатъчно брашно и тестото се получи по-рядко, залепваше се за лъжицата. Изсипах го в правоъгълна кексова форма(30Х7) (беше до половината), намазах отгоре с олио и го оставих да втасва.
След като тестото изцяло запълни формата, сложих хляба да се пече в загрята до 180 градуса фурна на вентилатор (без вентилатор градусите са 200), защото се притеснявах, че като е по-рядко тестото, хлябът ще е клисав. (Междувременно изпекох и една тава с мусака и влагата от нея попречи на хляба да изсъхне повече от необходимото).
Хлябът се надигна още и се поизля малко във фурната, затова следващия път ще пълня формата само до 1/3.
След като придоби красив златист цвят отгоре, го извадих от фурната и намазах горната кора с масло (малко, колкото да омекне и да замирише на хубаво
). След около 5 мин извадих хляба от формата и го оставих да изстива върху дървена дъска. Като поизстина, го нарязах и установих, че това е най-хубавият царевично-пшеничен хляб, който съм пекла досега.
(Синът ми беше на същото мнение, след обилната вечеря отиде тайно в кухнята и си дояде само с хляб
)
За закуска останаха 3 филийки. Намазах ги с масло и сложих отгоре сельодка
. Ммммм...