Питки с грис
Източник : Carina
200 мл вода
250 г брашно (тип 500)
75 г грис (100-105 мл )
1 ч л мед
1 ч л сол
1 ч л суха мая
сусам (незадължително )
. Маята се разтваря в топла вода ( може да се добави и брашно .. като закваска
НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНО )
. Пресява се половината бращно, грис, добавя се солта и меда...
. Оставя се за 30 мин да надигне..
. Добавя се останалато брашно и се замесва тесто....
. Покрива се и се оставя на топло място 30-40 мин ...
. Оформят се питките, гевреци и т.н...
. Поставят се в тавата и се покриват и отново се оставят още за 30 мин ...
. Намазват се (пръскат се ) с олио и се поръсват със сусам ...
. В предварително загрята фурна 200 С около 20-25 мин
* Тестото както винаги замеси "машината" .. Имах изоставено типово брашно ...
Направих с него цяла доза излязоха около 8 питки средни ... Независимо от пролетните рулца.... и питките изядоха
Добър Апетит !