Това беше снощната ни вечеря. Не снимах, защото беше много тъмно, а и го ометохме за много кратко време, макар да бях направила повечко
Беше много вкусно, с умерено количество тесто и много и сочна плънка.
Рецептата беше пълна импровизация, в стил "разчисти хладилника".
Основа: 300-350 г
хрушчовско тесто
Плънка:
400 г рибно филе (при нас беше херинга)
1 глава лук
1 яйце и 1 жълтък размер М (или 1 яйце, ако е размер XL)
3 с.л. заквасена сметана
Рибата и лукът се смилат на кайма, добавят се подправки (сложих готова китайска смес за риба) и мащерка. Каймата се запържва в 1 с.л. олио и 1 с.л. масло за около 5-6 минути. Оставя се да се охлади до около 35-40 С.
Тестото се разточва на кора, дебела 8-10 мм с фи 35 см и се слага в леко намазнена тава с диаметър 28 см.
Отгоре се изсипва плънката, изравнява се и се залива със смес от разбити яйца и сметана.
Паят се пече на 200 С докато плънката се стегне и тестото се зачерви.
Използвах вентилатор, за да стане паят по-бързо, а и за да не остане основата глетава, че попрекалих със заливката
(по-горе количествата продукти са значително намалени).
Поднася се с кисели краставички или маслини.