'ай' с'Я един италЯнец да разкаже
Малка италианска кухня, Ламберто Матеучи
Домашно приготвяне на тесто с яйца
Доза за четирима:
- 400 г брашно на кладенче
- в кладенчето 4 яйца и
- щипка сол
Замесва се веднага, ако желаете по-меко тесто се добавя
- една супена лъжица мазнина( олио или зехтин)
Меси се поне десет минути, може да се "бие" в масата, докато стане гладко, еластично, жълто.
Завива се в кърпа да "почине".
Рaзточва се като предварително се разтегля с ръце, внимава се да бне се прокъса!!!, до дебелина 2( два) милиметра.
Периодично кората се навива на точилката и се повдига, после се точи завъртяна всеки път на 90 градуса за да стане равномерно дебела.
От тази кора могат да се нарежат всякакви фигури:
-
талятеле - ивици, широки 8-10, 5 или 2 мм
-
папарделе - ленти, широки 2-3 сантиметра
- лазаня, канелони( масури, тръбички, пурички) - правоъгълници 7х8 сантиметра за лазанята или 4х5 см за канелоните
-
квадратчета - 6х7 см
-
тортелини и
капелети - 3х3 за тортелините, които се защипват с плънка на триъгълничета; 5х6 см за капелетите - готовите триъгълници се свиват на пръстен като забрадка
-
равиоли - от две кори, защипани и изрязани като полумесец или кръгче
Така че - кората е дебела 2( два) милиметра.
Варят се 5-6 минути в подсолена вода, БЕЗ мазнина, промиват се със студена течаща вода и се сушат на кърпа.
Т'ва е.