Замесва се тесто от 3/4 кг брашно, сол, 2-3 суп. л-ци олио, хладка вода. Омесва се добре. Разделя се на 4 равни топки. Предварително 3 пакетчета масло (по 125 гр( се нарязват и размачкват, за да излезе водата му.
Топките се вземат 2 по 2 и се разточват с диаметър до 15 см (дебелина около 1 пръст(. Намазват се добре с масло от едната страна и се слагат една върху друга с намазаното масло отвътре. През това време другите 2 топки са покрити с мокра кърпа.
Разточват се (намазаните с масло топки( с големина колкото голяма тава или колкото обръча, обръзуван от 2 сключени ръце. Обилно се намазва с масло (равномерно(. Очертава се с нож, без да се изрязва, кръг в средата с големина около 15 см, а краищата се нарязват като 4-6 лъча. Прегъват се, захлупват се последователно върху кръга, като всеки от тях се маже с масло. Последна се захлупва най-голямата част, която леко се разтегля, така че напълно да покрие (получава се пак нещо като топка(. Намазва се и тя с масло. Разточва се с брашно с големина по-голяма от дъното на тавата, в която ще печем баницата. Навива се на точилката, с която е била разточвана и се слага обърната в тавата.
Краищата се вдигат по ръбовете на тавата.
Същите тези неща се правят и с останалите 2 топки, които през това време са стояли покрити с мокра кърпа в хладилника.
След това 3 стръка праз, нарязани на ситно, се задушават с 3-5 лъжици олио и вода - на слаб огън. Като изстине, се счукват 2 яйца, 3 кисело мляко, сол на вкус (или доста настъргано сирене( и 1 л-ца брашно.
Разбърква се добре и се слага върху първата кора. Разстила се и се поръсва с олио. Слага се отгоре 2-та кора, която се драпира леко, понеже е по-голяма от тавата. Без да се натиска, издигнатите краища се захлупват върху горната кора и с 2 пръста се защипват, за да се захванат.
Отгоре се поръсва с олио, като "витчицата" се залива с мазнина. Пече се до силно зачервяване. По-добре е тази баница даже малко да загори, вместо да остане недоопечена. Ако е хубава се надига доста!
Може да се направи без праз, а със същите продукти за плънка, но със сирене.
Тази баница, както въобще маслените теста първо, при слагане във фурната се пече на много висока температура (250-280(, в предварително загрята фурна, а после по време на печене (по средата на печенето( температурата се намалява.
|