Това, което виждате, е резултат от моите импровизации, тъй като не разполагам с оригиналната рецепта.
Семейството ми твърди, че този хляб на вкус се разминава с Добруджата - моят е по-мек и по-ароматен.
Продукти:
- 500 г брашно тип 500 (оригинално се прави с тип 750, затова добавих и 2 големи с.л. трици)
- 10 г прясна мая или 1 равна ч.л. обикновена суха
- 2 равни ч.л. сол
- олио за намазване на тавата
Приготвяне:
Брашното се пресява и се смесва със солта.
Към него се добавя маята, размита в 1/2 ч.ч. хладка вода.
Постепенно, при непрекъснато бъркане, към тестото се добавя хладка вода (не знам колко е, вчера наливах директно от една десетлитрова туба с минерална вода и нямаше как да отмеря
).
Трябва да се получи средно меко тесто (като мекото на ухото).
Тестото се прехвърля в голяма купа, покрива се с чиста кърпа и се оставя да втасва, докато удвои обема си.
След това се премесва, оформя се продълговато плоско хлебче, което се оставя да втасва в намазнена тава. Хлебчето се покрива с кърпа, за да не изсъхва.
Когато хлебчето втаса, с остър нож се правят няколко успоредно нареза.
Хлебчето се намазва с кисело мляко и се слага да се пече в загрята до 180 градуса фурна. Печенето продължава при 200 градуса, докато цветът на коричката стане златист.
Готовият хляб се изважда от фурната, поръсва се с вода и се покрива с кърпа, за да омекне. Доизстудява се върху решетка.
Аз го намазах с масло, защото у дома така са свикнали.