Изрових нещо, което бях забравила, а много ми беше вкусно. Аз го правих с лефер.
Сирийска риба в тахина
==================
2 едри риби /около 900г-1кг/ се почистват и обелват от кожата /може да се използва и филе/. Натъркват се със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин. Слагат се в тавичка и допълнително се заливат с лимон и зехтин на вкус. Пекат се в умерена фурна ок.20 мин /аз съм върл противник на дългото печене на риба/. Подреждат се в плато и се заливат с
Сос: 3/4 ч.ч. тахан, сок от 1/2 лимон, 5 с.л.кис.мляко, кимион, ч.пипер, сол, счукан чесън - всичко се разбива с малко вода и се оставя в хладилника, докато рибата се пече.
Отново се охлажда, наръсва се магданоз, а страхотно е, ако намериш нар - наръсваш зърната отгоре + резенчета лимон отстрани.
|