Тандури е мариновано със специална смес (киселомлечен продукт и подправки) пилешко, което се пече в пещ Тандур.
Пещта е като гигантско гърне, заровено почти изцяло в земята. На дъното се разпалва огън и като стане на хубава жар, месото (цели пилета, няколко броя) се нанизва на дълги прътове и се пече. Близо до гърлото се залепват питки и така едновременно се приготвят хлябът и пилето.
Температурата вътре достига до 350 С, поради което маринатата веднага се стяга и образува хрупкава коричка. Месото остава сочно и крехко и се задушава в собствените си сокове.
Понеже нямах пиле, а много исках да опитам подправката, приготвих ястието с риба, и по-точно - скумрия.
Продукти:
4 скумрии
100 мл гъсто кисело мляко
1 равна ч.л.
тандури масала (използвах готова)
ПриготвянеСкумрията се почиства от вътрешностите, отстранява се главата и и се разрязва на половинки по дължина. Внимателно се изрязва костта (костите, главите и опашките се оставят за супа).
Филетата се намазват със смесеното с подправката кисело мляко и се подреждат в стъклен съд с капак (или се покриват с фолио).
Съдът с рибата се прибира в хладилника за 3-4 часа (пилето се маринова 6-8 часа).
Филенцата се подреждат в леко намаслена тавичка и се пекат в предварително загрята до 250 С до запичане на коричката.
Поднася се с лимон и кръгчета червен лук.
Много е вкусно!