Много бързо, лесно и непретенциозно ястие, с малко продукти и потресаващ вкус и аромат!
За две порции:
2 пъстърви
20 г масло със стайна температура
1 равна с.л. къри на прах
настърганата кора на един портокал
сол и прясно смлян черен пипер
резенчета портокал за гарниране
Приготвяне:
1. Смесват се маслото, кърито, портокаловата кора и се подправят с малко сол (
пропуснах солта, защото в кърито, което купих, вече има сол). Маслото се слага в алуминиево фолио и се оформя на цилиндърче, което се слага във фризера за двайсетина минути, колкото да се стегне.
2. Пъстървата се почиства от люспите, измива се, подсушава се, върху едната и страна се правят три успоредни разреза и се посолява и подправя с малко черен пипер.
3. Маслото се нарязва на тънки филийки, които се пъхат като стотинки в касичка в прорезите на рибите. Може да се сложи от маслото и в коремчетата на рибите (
сложих и няколко цели стръка бабина душица, тъй като исках допълнителна свежест, а все още нямам портокалова мащерка )
4. Рибата се намазва много тънко с олио и се пече в предварително загрята до 200 градуса С фурна.
5. Поднася се с резенчета пресен портокал и варени цели картофки.
Забележка:
Тъй като направих доста масло, част от него използвах за запичане на предварително сварено пиле - намазах пилето с маслото и го запекох под грила на фурничката за десетина минути; много красиво и вкусно се получи
Източник: The Ultimate Book of Fish