ludetina написа:
Сушени домати. Това е днешната ми придобивка..
И аз иска-а-а-м...
Даже това лято бях решил да си суша, ама някой е решил да ми спести този труд.
Сушените домати, доколкото съм изследвал този продукт от любопитство, се използват по-скоро като подправка, отколкото като основен продукт.
Използват се традиционно и често в италианската кухня. И в много други, с изключение на българската...
В българската тепърва си пробиват път.
Аз твърде много обичам домати и ще се радвам да видя такъв продукт у нас целогодишно.
Ето и малко рецепти.
Под "доматена смес" да се разбира сушени домати на парченца в зехтин, както се продават в бурканчета по цивилизованите страни.
"Моят опит е от италианските ресторанти - ползва се с различните видове макаронени изделия, също така нещо като сандвичи - брушета/ брушчета/ брускета - нарязани филийки франзела се намазват с доматената смес, отгоре кашкавал или друго сирене и се запичат.
Любимата ни рецепта в къщи е с риба с патладжани и печени чушки.
Прави се в правоъгълна кексова форма, в която се постила найлон, така че да обхване дъното и стените и да стърчи нагоре.
Два средни патладжана се обелват и нарязват по дължина на филии около 1 см, посоляват се, отцеждат се, намазват се от двете страни със зехтин/ олио и се пекат до готовност върху фолио на около 200°С във фурната. Като поизстинат се нареждат в кексовата форма, като се покрива дъното, после и стените, така че парчетата патладжан да стърчат извън формата.
6 опечени и обелени чушки, леко посолени се накъсват на половинки и с половината от тях се покриват патладжаните по дъното на формата.
500 - 600 гр. сьомга - филе / може и друга не суха риба - филе / се изпичат на скара или фурна със сол, след което се подправят с черен пипер, счукан чесън и лимонов сок.
Върху чушките се размазват 2-3 с.л. от сместа със сушени домати, поставя се готовата риба по дължина, намазва се пак с 2-3 с.л. от сместа със сушени домати, покрива се с останалите чушки, полива се със сока на 1 лимон, прихлупват се стърчащите парчета патладжан, така че да се покрие добре всичко.
Върху това нещо се поставя тежест, например кутия сок хоризонтално, така че да притисне добре навсякъде и .... се прибира в хладилника за другия ден."
Хубава рецепта.
Надявам се от това пространно обяснение да разберете нещо...