inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 28 Юли, 2014 7:12 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 28 Май, 2005 2:25 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Veshtica написа:
gotin написа:
biskvitka написа:
Как се прави сладко от ягоди? Искам плодовете да бъдат цели. Как се постига това?


От опита, който имам мога да те посъветвам да поръсиш ягодите със захар за около една нощ, за да се отдели сокът.
Тогава ягодите не се разтрошават при варенето, а и сиропът става много по-ароматен.
Успех!


Това и аз съм го чувала и че става страхотен сироп от ягоди от отделения ягодов сок. Обаче какви са пропорциите захар/ягоди, и как се прави сиропа и сладкото след като се отделят не знам.


По принцип пропорцията е на 1 кг. плод - 1 кг. захар.
В случая 1 кг. изчистени ягоди се наръсват с 1 кг. захар и се оставят за една нощ, желателно на хладно, но ако са в хладилника трябва да са в много добре затворен съд, за да не поемат аромати от други храни.
Желателно е през час да се разбърква внимателно отделения сок със захарта, която по принцип се утаява на дъното и се разтваря бавно.
Когато захарта се разтвори или като минат определените часове престой, сиропът се отделя и вече има няколко варианта.
Първият е да се затвори в бутилки, които да се стерилизират. Това е абсолютно натурален сироп.
Вторият е да се свари, но не извари и да се насипе пак в бутилки горещ и да се затвори веднага с капачки. Може да се добави малко лимонтузу.
Третият е да се свари сироп заедно с ягодите. Сиропът се вари до определена гъстота - един от "тестовете" е да се капне на нокът капка от сиропа и да не се разлее. Има и доста други такива "тестове".
Накрая, 5 мин. след сваляне от огъня задължително се слага 1 ч.л. лимонтузу, за да се предотврати захаросването, защото при това варене и изпаряване се получава преситен захарен разтвор.
Така става прекрасно сладко - конфитюр.
По принцип може да се постави малко количество ябълков пектин, който действа като желатин - желира.
Така може да се направи от част от сока без плодовете много хубаво желе.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Май, 2005 2:54 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Gotin, много ти благодаря!


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Май, 2005 9:17 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Баба ми и майка ми го правят по последния начин - варят плодовете със захарта и после само затварят. От години правят сладко така и винаги плодовете са цели и става страхотно


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Май, 2005 12:14 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Rus0koska написа:
Баба ми и майка ми го правят по последния начин - варят плодовете със захарта и после само затварят. От години правят сладко така и винаги плодовете са цели и става страхотно

Ми така де! Ако не ги нарежеш предварително, ще си останат цели. :ban:


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юни, 2005 6:34 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
За да се получи идеалното сладко предлагам няколко съвета от опит.

1. Ягодите се измиват и се слагат в съда, в който ще се вари сладкото, там се посипват със захарта - достатъчно е да престоят 1 нощ. Съда трябва да е възможно по-широк, за да може излишната вода да се изпарява по-бързо.

2. На другата сутрин просто се слага съда на огъня, няма смисъл да се отделя сиропа. Честичко, минавайки покрай котлона, внимателно се отделя образувалата се от варенето пяна и се разбърква.

3. Не се опитвайте да капете върху нокът горещия сироп, за да видите дали се разлива - :hair: боли! Става и в чинийка. Докато сладкото ври, сиропа винаги е доста по-рядък, затова не чакайте капката да остане съвсем цяла, защото после няма да можете да извадите сладкото от буркана. Ако случайно не сте го улучили по-лесно е да се довари на другия ден, за да се сгъсти, отколкото ако сте го изпуснали... май :?: не може вече да се разрежда.

4. Лимонтозуто се слага непосредствено преди махането на съда от огъня, докато още ври, разбърква се за да се разтвори и се маха от огъня. За ягоди, малини, капини, касис и френско грозде не се слага пектин, те сами се желират от семчиците, които имат, за това е по-добре да остане малко по-рядко.

5. Насипва се в чисти, сухи и немиришещи буркани докато е още горещо и се затварят.

Това е от мен по въпроса. Правя го всяка година и не остава. Действайте - не може да не стане!


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юни, 2005 9:09 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Благодаря, Надя!
Бурканите трябва ли да са горещи?


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юни, 2005 9:40 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Не е необходимо, но така или иначе аз ги държа с кърпа, защото като наливам горещото сладко те се стоплят веднага. После веднага обърсваш с кърпата ръба и затварящ плътно. Успех!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB