Вчера на рождения ден малко попрекалих с хапването и днес реших да обядвам само салатка. Материал - колкото искаш. Имах салати, марули и пр. зелении, които използвах само за украса. Като добавих и малко мезета, останали от вчера или открити в дълбините на хладилника, се получи нещо много приятно. Важното е салатите да са няколко вида.
4 листа къдрава салата
3 листа маруля
2 стръка зелен лук
няколко стръкчета кресон (за който благодаря на
Лудетина)
3 резенчета кашкавал или каквото сирене е останало
3 резенчета салам, шунка, някакво месо (печено или варено)
2 филийки изсъхнал хляб резина
заливка:
1 с.л. оцет
1 с.л. зехтин
1,5 с.л. олио
на върха на ч.л. горчица
1/4 ч.л. сол
Салатите се накъсват, кашкавалът или сиренето и саламът се нарязват на кубчета. Всичко се слага в купа.
От хляба се правят крутони (моите са диетични - нарязвам филиите на кубчета и 'пържа' в сух тиган). Крутоните се слагат при останалите съставки. Всичко се залива със салатната заливка и се папка.