Преди време, като разчиствах шкафовете, попаднах на една бутилка шампанизирано вино, забравена там от доста време (леле, колко рядко подреждам, не е истина
). И понеже вкъщи не сме почитатели на този вид алкохол, се наложи да готвя с него.
Най-голям успех пожъна скумрията, маринована в шампанско, но предполагам, става и с други риби.
Тя се накисва във виното за около половин час, през това време правя гарнитурите (нещо с картофи или ориз, по-неутрално, че и рибата, и сосът са много ароматни). После рибата се отцежда леко, намазва се с олио (спомням си, че използвах рапично масло - такова имах) и се запича на фурна.
За соса:
Маринатата се прецежда през сито. Енда супена лъжица брашно се запържва с една супена лъжица масло и се разрежда с прецедената марината. Прави се средно гъст сос, който се овкусява със сол, пипер и нещо зеленичко (тарос или розмарин). Ако сосът е прекалено гъст или ароматът му е много силен, се разрежда с гореща вода.
Оформяне: с лъжичка за сладолед или пластмасово кухо топче (има ги в автоматите за играчки, по 50 стотинки) се правят топчета от сварен бял ориз (или в чинията се шприцова малко картофено пюре).
В другия край на чинията се слага парче риба и артистично се залива с малко сос.
Остатъкът от соса се поднася в сосиера.