Снощната ми импровизация, идеята за картофа взех от един руски форум.
400 гр. кайма (200 гр говеждо, 200 гр. смес 50/50)
1 среден картоф
доматен сос, заквасена сметана
Натъргах суровия картоф на едро ренде и смесих с месото, като подправих с щедра ч. л. от любимата смес от кимион и кориандър, сол и малко чесън на прах. оформих 4 едри кюфтака и ги положих в намазнена йенска тавичка. Забърках около 3 с. л. доматен сос с 1 препълнена ч. л. сметана, допълних чашата (около 300 мл) с водица, щипка сол и облях кюфтаците, след което ги сложих да се пекат на 180С за един час. Няколко пъти през това време ги обливах пак със соса, последните 15 минути оставих да се позапекат отгоре.
Гарнирах с високовитаминозна
готова смес от царевица, грах, червени чушки и моркови, затоплени в тиган, но не задушени.
***
А сега да си призная колко съм умна или колко са заблуждаващи нечии етикети. Сметаната, която употребих я взех за течна - на етикета пишеше 'готварска сметана' UHT. Правейки аналогия с прясното мляко UHT заключих, че и сметаната ще е в същото състояние, но не би. Дефектът обаче го възприех като ефект, иначе много редичък щеше да ми стане сосът.