Чета една разкошна книга на Барбара Кингсолвер “Животни, Зеленчук, Чудо” и се сблъсках с фантастично вкусна и лесна рецепта с тиквички. Блюдото е много подходящо за калпазни които твърдят, че “не ядат” зеленчуци,
защото тиквичките магически “изчезват” в тази рецепта. Изморени вегетарианци които копнеят за нещо различно ще го оценят, а всъшност е много добро и за гарнитура към сочна пържола.
250 грама орзо паста (макарони сформа на ориз сварени спред инструкциите на пакета)
Една глава лук (може и допълнително един праз лук за разкош.)
Чесън (на вкус, аз сложих 4-5 скилидки)
3 големи тиквички (6 малки) настъргани на едро ренде
Олио(зехтин) за задушаване
Подправки (аз сложих копър, чубрица и пресен босилек)
50-80 грама настърган пармезан или друг твърд кашкавал.
Макароните се свряват спред инструкциите на пакета (обикновенно се слагат в литър вряща вода или буьон за 8-12 минути). Като се сварят се отцеждат и се отавят настана объркани с малко зехтин или масло за да не се слепнат. Нарязания на ситно лук се задушава в олиото/зехтина, със смачкания с пресичка чесън и настърганите тиквички, докато за златисти. Добавят се любимите подправкии се обърква с орзо макароните и кашкавала. Сервира се студено или с стайна температура.
Да ви е вкусно!
