ТИКВИЧКИ С ОРИЗ, ПРАЗ, ДОМАТИ, ЯЙЦА И СИРЕНЕ ХАЛУМИ
ПРОДУКТИ: 800 г. средни тиквички 1 чаша ориз (аз използвам или Жасминов, или Басмати) 1 голям домат (може и от консерва) 1 стрък праз 1,5 ч.л. подправка МАГИ - "10 зеленчука" (или 1 ч.л. сол) 1/2 ч.л. бял пипер 1 малко зърно бахар 3 с.л. зехтин 3 твърдосварени яйца 225 г. сирене Халуми (не се чудете, толкова е стандартната опаковка...) половин връзка копър или 1/2 ч.л. сушен копър
Забележка: 1. Не слагайте повече от подправката или сол, защото сиренето Халуми е доста солено. 2. Сиренето Халуми можете да поставите в яденето още съвсем в началото на готвенето, при задушаването на праза, само нарязано на кубчета. Разбира се, ароматът и вкусът няма да бъдат същите... 3. С изключение на задушаването на праза, яденето не се разбърква, единствено тенджерата може да се раздрусва странично.
Загряваме леко 1 с.л. от зехтина и добавяме в него нарязаният на много ситно праз. Задушаваме под капак 5 мин. и наливаме половин чаша вода. Задушаваме още 5 мин. Нарязваме тиквичките на дребни кубчета (необелени, ако са много пресни), добавяме ги при праза, поръсваме с белия пипер, добавяме зрънцето бахар, леко спукано, но не и разтрошено. Задушаваме още 5 мин. под капак, без да разбъркваме. Добавяме нарязания на кубчета голям пресен домат (или накълцаните около кафена чашка домати от консерва). Отново не разбъркваме, а само раздрусваме тенджерата. Яйцата обелваме, внимателно отделяме жълтъците и нарязваме белтъците на кубчета. Нарязваме сиренето халуми на пластинки около сантиметър. Запичаме пластинките на тефлонов тиган без мазнина до зачервяване от двете страни, оставяме да поизстинат и ги нарязваме на кубчета. Промиваме до светло ориза и, заедно с белтъците и кубчетата запечено сирене, го добавяме при тиквичките. Наливаме 3 чаши гореща вода, с разтворената в нея подправка или сол, добавяме останалите 2 с.л. зехтин, раздрусваме тенджерата и оставяме да заври. Ври 12 мин. на силен огън, изключваме котлона и оставяме да поеме температурата още 10 мин. Поставяме под капака няколко слоя домакинска хартия, поръсваме ориза с копъра и захлупваме така, докато изстине на остатъчната температура. При сервирането, върху порцията поставяме резенче жълтък, поръсено с малко черен пипер.
|