Свински гърди с ребрена кост върху карамелизиран лук и селъри
ПРОДУКТИ: 1,5 кг. свински гърди с ребрена кост 1 бр. селъри 6 едри глави лук 1 с.л. сусамово олио 1/2 с.л. захар 1/2 ч.л. бял пипер
И "секретната" ми Смес №3 за обмазване на месо за печене на скара или фурна: 1 с.л. сол 1 с.л. червен пипер 1 ч.л. лют червен пипер (чили) 2 ч.л. смлян черен пипер 1 ч.л. смлян кимион 3 бахарчета, смлени 20 зърна бял синап, смлени 1 ч.л. майорана 1/2 ч.л. сушен лук на гранули 1/2 ч.л. чесън на гранули (не на прах!) 1/4 ч.л. чимен
Тази смес аз държа в голяма солница за подправки с широки дупки, за да може свободно да се ръси. Когато реша да пека на скара или фурна по-тлъсто месо, част от тази смес разбърквам с малко лимонов сок, акациев пчелен мед и тъмен соев сос и с тази смес обмазвам месото по време на печенето на скара или еднократно преди печене на фурна.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Намазваме от всички страни парчето месо с олио и поръсваме обилно с указаната смес, като потупваме сместа, за да се залепи за намазаната част. Съвсем леко намазваме с мазнина дъното на подходяща тавичка. Обелваме главите лук и започваме да режем кръгчета с дебелина около 4 мм. и с тях плътно покриваме намазаното дъно. Кръгчетата поръсваме със сол, бял пипер и малко захар, в рамките на указаната 1/2 с.л. Върху кръгчетата лук поставяме лист алуминиево фолио или хартия за печене. От селърито отрязваме долната част на разстояние 5 см. като получаваме нещо подобно на почистен артишок. Остават няколко сочни стъбла и нежна вътрешна част. По средата на голям лист алуминиево фолио подреждаме 4 от сочните стъбла, върху тях поставяме обмазаното месо, върху него подреждаме още 4 стъбла, върху стъблата подреждаме много тънки кръгчета от обелен лимон. Така подготвеното месо завиваме с алуминиевото фолио, като внимаваме да не разместим "скулптурното" си кулинарно творчество. Поставяме в тавичката, около него поставяме отрязаната част от селърито и фината вътрешна част, които поливаме с малко олио, поръсваме със сол и покриваме също с много тънки резенчета лимон. Наливаме 150 мл. вода и слагаме тавичката в загрята до 160° фурна, на дъното, на която е поставена стандартната решетка на фурната, за да дистанцира малко дъното на тавичката от дъното на печката. Печем 90 мин. горе на 3, долу на 2, или на обща температура около 160°. Използваме всички части на селърито и запечения лук за гарнитура при сервирането. Ако ви харесат вкусът и ароматът, следващият път можете да използвате вече 2 бр. селъри.
|