Вчера правих пирог с картофена плънка и ми остана доста тесто. Сложих го в хладилника, а на сутринта изпържих мекици. Ето какво се получи
:
За тестото:
1 кг брашно
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1/3 пак мая (цялото кубче е 50 г)
хладка вода
2 ч.ч. от брашното се смесват с 2 ч.ч. хладка вода, маята и захарта. Оставя се на топло, докато сместа втаса.
След това се добавят останалите съставки и се замесва средно меко тесто (като за питка). (Не знам, как по-ясно да го обясня
).
Половината тесто веднага, щом го замесих, го сложих в найлонов плик в хладилника (другата половина я използвах за пирога).
На сутринта накъсах тестото от хладилника на късчета, колкото голям орех.
Направих ги на фитилчета, съединих крайчетата и се получиха гевречета. Сплесках ги (ако не се сплескат, могат да останат сурови отвътре) и ги изпържих в нагорещено олио. (При пърженето те се надуват.)