евреите, на Пурим, какво ли не му ядат на Аман -
пръсти, уши, коси...
това са му
джобовете на Аман :mrgreen:
за тестото
115 г несолено масло
250 г захар
2 с л мляко
1 яйце, разбито
1 ч л ванилова или бадемова есенция
щ. сол
200-250 г брашно
пудра захар за наръсване
за плънката
130 г семена мак, смлени
120 мл мляко
75 г накълцани стафиди
3-4 с л захар
2 с л меласа
1-2 ч л лимонова кора настъргана
1 ч л ванилия
тестото:
Разбива се маслото със захарта на пяна
Отделно се смесват млякото, яйцето, есенцията и солта и се добавят към маслено-захарната смес.
Брашното се пресява в трета купа.
Омесеното тесто трябва да бъде с консистенцията на пясъчно (маслено). Ако е много гъсто,се добавя още мляко.
Завива се и се оставя в хладилник за 1 час.
плънката:
всичко, без ванилията, се смесва и се слага на слаб котлон.
вари се 5-10 минути докато почти цялото мляко се изпари и се сгъсти и му се добавя ванилията.
Тестото се разточва на кора с дебелина 3-5 мм и се изрязват кръгчета с диаметър 7-8 см.
Слага се 1-2 с.л. плънка и се защипва така че да се оформи триъгълник.
Пече се около 15 минути на предварително загрята на 180° фурна, до бледо златист цвят. Поръсва се с пудра захар.
източник kuking.nethttp://kuking.net/pictures/section/4/4_2385.jpgна Пурим се ядат страшно много сладкиши
ако искате мога да препиша някоя рецепта от книгата на Анави, ама довечера