Преди около три години попаднах на тази рецепта и още тогава си я "заплюх".
Приготвянето е малко "връткаво", но не съжалявам, сладкишът е изключително нежен.
за форма с диаметър 22 см, 8-10 порции
Основа на пая:
170 г обикновени бисквити (взех тънките на Победа)
2 с.л. кокосови стърготини
1 с.л. захар
120 г масло
Кокосова плънка:
1 кутия (400 г кокосово мляко)
1 ч.ч. (270 мл) пълномаслено мляко
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/2 ч.ч. + 1 с.л. захар
3/8 ч.л. сол
5 големи жълтъка
1/4 ч.ч. царевично нишесте
60 г масло, нарязано на кубчета
1 ч.л. ванилов екстракт (сложих пакетче ванилена захар)
За гарниране:
1 1/2 ч.ч. течна сметана (
сложих 200 мл, за да не доминира над кокосовия крем)
2 с.л. захар, ако сметаната не е подсладена
1/2 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. кокосови стърготини, запечени в сух тиган до златисто
Приготвяне:
1. За основата:
Фурната се загрява до 180 С.
Бисквитите се смилат заедно със захарта и кокоса на фини трохи. Трохите се прехвърлят в купа и се смесват с меко масло. Ако е необходимо, се добавят и няколко капки вода. Трябва да се получи смес на по-едри трохи.
Трохите се разпределят в 22 сантиметрова тортена форма, като се оформят ръбче и дъно, които се притискат с дъното на чаша.
Основата на пая се пече, докато стане златиста, някъде около 15-20 минути.
Формата се изважда от фурната и се оставя да се охлади, поне за 1/2 час.
2. За пълнежа:
Двата вида мляко (краве и кокосово) се смесват с 1/2 ч.ч. захар, солта и кокосовите стърготини. Сместа се вари на умерен огън, докато захарта се разтопи.
Жълтъците се разбиват с 1 с.л. захар и нишестето.
При жълтъците се налива горещата млечно-кокосова смес на много тънка струйка, за да се темперират жълтъците и да не се пресекат. След това цялото това чудо се връща в тенджерката, в която се е загрявало
млякото и се вари на умерен огън (при мен е 4 от 6) при непрекъснато разбъркване.
Като се сгъсти кремът, се оттегля от огъня и към него се добавя маслото.
Горещият крем се излива в охладената кора (тя си остава в тортената форма) и веднага се покрива с фолио, за да не се образува отгоре ципа.
Кремът трябва да престои в кората от 3 (за по-хрупкава основа) до 12 часа (като престои, основата е по-мека).
3. Преди сервиране:
Сметаната се разбива със захарта и ванилията. Нанася се върху повърхността на пая, отгоре се поръсват препечените кокосови стърготини.
Внимателно се изважда от формата, нарязва се и се хапва с удоволствие с чай или кафе.
Добър апетит!
Източник: Cook's Illustrated, June 2004