Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Окт, 2018 9:56 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 
Message
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 29 Авг, 2009 10:30 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
100 г захар
100 г масло (омекнало)
150 мл мляко
3 яйца
250 г брашно
1 щипка сол
2 к.л. мая

4 с.л. галета

1 кг сливи

Маята се поставя да шупне в хладкото мляко с щипка захар и солта. Яйцата се разбиват със захарта и се прибавят към брашното, заедно с млякото. Всичко се разбърква добре и се прибавя много омекналото масло. Бърка се до хомогенизиране (тестото е относително лепкаво и по-скоро течно). Оставя се да престои 30-40 мин. Слага се в намазнена и набрашнена тава с диам. 25 см. Поръсва се с галетата и отгоре се поставят измитите, изсушени, обезкостилчени и нарязани на половинки сливи, като се натискат леко. Поръсват се с 6 с.л. захар размесена с канела).

Пече се 1 час в затоплена на 180° фурна.



Държа да отбележа, че не съм правила този сладкиш. Пускам рецептата по молба на Миш-Маш, като от рецептите, които прочетох, тази ми се стори наи-добра, беше с положителни отзиви и готовият сладкиш на картинката ми хареса най-много.

Но обещавам да си купя сливи и да го направя. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 29 Авг, 2009 11:53 am Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Кристи, правила съм подобен сливов десерт, само че с по-малко захар и трябва да ти кажа, че е фантастичен!
А ако се поднесе с топка ванилов сладолед... :ligi:


 Profile  
 
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 29 Авг, 2009 11:53 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
МНого благодаря Кристи! :kiss:
Само искам да попитам за маята-к. л.- кафени лъжички ли значи и тогава най-вероятно става дума за суха мая? Иначе ми изглежда лесен, тъкмо като за мен. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 29 Авг, 2009 6:03 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Биски, купих си сливи и смятам утре да го направя. А пък ние в къщи си падаме по сладкото, така че ще спазя рецептата първия път.

Миш, наистина става дума за суха мая. Може, разбира се, да се замести с обикновена мая. Мисля, че количеството отговаря на 50 г, но не съм сигурна. :-?
Моля, ако някой е запознат със съответствията суха-пресна мая, да ни светне по въпроса.


 Profile  
 
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 30 Авг, 2009 11:03 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
kristi написа:
...Моля, ако някой е запознат със съответствията суха-пресна мая, да ни светне по въпроса.

В момента имам суха мая на другаря Йоткер и пакетче от 7 гр съответства на 1/2 кубче прясна мая, т.е. 20-25 г.

Пакетчето Льосафр е 11 г и се използва за 500-1000 г брашно. По мои груби сметки и изчисления, това са около 15-20 г прясна мая.

Едно кубче прясна мая в България е 40-50 г, в зависимост от марката.


 Profile  
 
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 30 Авг, 2009 1:05 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Biski, и аз си взех мая на Докторa, но никога не съм работила със суха мая.Има ли някаква тънкост? Знам ,че се слага направо в брашното , но в тази рецепта пише ,че трябва да втаса с млякото. Какво би препоръчала? :oops:


Last edited by миш маш on 30 Авг, 2009 4:38 pm Нед, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 30 Авг, 2009 2:38 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Миш, препоръчвам междинен вариант - разтвори маята в течност, защото понякога остава в тестото на гранули. Не е нужно да я оставяш да втасва.


 Profile  
 
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 01 Сеп, 2009 9:00 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Вчера го направих сладкиша и докладвам:
-Направих го с 800 г сливи. (Толкова ми останаха, след като децата минаха покрай фруктиерата :lol: ) За моя вкус, 1 кг сливи са прекалено много. Когато се пекат, даже и да са били много сладки пресни, накиселяват. Аз смятам, че 500 г са достатъчно.
-Тестото е много вкусно. Използвах 25г пресна мая.
-Маслото трябва да бъде много омекнало, защото тестото е доста течно.
-Сложих го в 25 см форма и го пекох точно по рецептата.

Нямах сладолед в къщи, но Биски има право - една хубава доза ванилов, ще подходи чудесно на този сладкиш, особено ако се направи с много сливи.


 Profile  
 
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 01 Сеп, 2009 1:13 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Като се върнем от почивка и аз ще го пробвам.


 Profile  
 
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 02 Сеп, 2009 9:18 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Важна промяна в технологията - солта да се сложи в брашното, а не с маята. Вчера видях по ТВ, че солта пречела на маята да "работи" качествено.

[hide]Биски приятна ваканция. (Така и не научих, как да пускам скрито съдържание).[/hide]


 Profile  
 
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 02 Сеп, 2009 12:24 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Kristi, благодаря!

[hide]Лесно е: маркира се текстът, който трябва да се скрие и се натиска бутона Hide[/hide]


 Profile  
 
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 03 Сеп, 2009 11:29 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
И аз ти благодаря, Биски. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Сливов сладкиш
Сготвено на: 12 Сеп, 2009 12:35 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Любимият ми сладкиш! В Германия почти не слагат захар, но затова пък огромна доза бита сметана отгоре!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB