Биски, с голямо закъснение, но ето рецептата.За ваниловия крем
500г мляко,
100 г жълтък,
25 г захар,
45г нишесте,
6г желатин
За белтъците нa сняг по италиaнски
125 г белтъци
125 г захар,
40 г вода
Накиснете желатина в студена вода.
Сложете на огъня захарта с водата и един термометър за конфитюр. Когато температурата на захарта стане 105°, започнете да разбивате белтъците. Трябва да са добре разбити, когато захарта стигне на 121°. Тогава прибавете захарта към белтъците при непрекъснато бъркане с миксера.
Препоръчва се използване на сладкарски миксер, който остава двете ръце свободни. Иначе е добре да има 2 човека.
След прибавянето не захарта бъркането продължава до температура 37°-40°.
През това време се приготвя ваниловия крем.
Млякото се кипва с половин шушулка ванилия и захарта.
Жълтъците се разбиват с нишестето.
Към тях се прибавя кипналото мляко, като ванилията се изважда, остъргва се и вътрешността се връща в млякото. Разбъркват се извън огъня и се връщат в тенджерата от млякото. Вари се при непрекъснато бъркане 1 минута след като крема започне да кипи (образуване на мехурчета). След това се слага желатина. Бърка се до пълното разтваряне на последния. За да сме сигурни, че няма грудки, крема се пасира.
Най-накрая се слагат разбитите белтъци, на 2 пъти, като се разбъркват деликатно. Кремът е готов за гарниране на Сен Оноре, шу и т.н.
Ето едно видео на приготвянето.http://webtv.ac-versailles.fr/restaurat ... e-Chiboust