Това ми е традиционната рецепта за Великден. Започва се от петък, за да може месото да поеме маринатата.
Агнешки бут или плешка ок. 2 - 2,5кг
За маринатата:
0,5ч.ч. соев сос
1ч. полусухо червено вино
6 счукани скилидки чесън
1ч.л. смлян кориандър
1ч.л. смлян кимион
0,5ч.л. канела
1с.л. мед
черен пипер
сокът от 1 лимон
2 с.л. едрозърнеста слабопикантна горчица
125г разстопено масло (може и зехтин, но аз си държа на маслото особено ако месото е от бут)
Продуктите за маринатата се разбиват много добре, месото се намазва обилно и се слага в глинен гювеч с капак.
Отлежава в хладилник, с поливане отвреме-навреме с маринатата, до съботната нощ, когато включвате фурната на най-слабата степен, ливвате в гювеча още една-две чаши вино и се отдавате на здрав сън 3-4 часа
. Сутринта в неделя го наглеждате и доливате малко вода или вино, ако има нужда. Изгасяте фурната. Към 11ч. остранявате костите (не е задължително) и го запичате на силна фурна без капак за 7-8мин., докато хване коричка. Следва великденски обяд с много зелени салати и резенчета лимон за гарнитура.