inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 18 Ное, 2017 7:18 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 25 Авг, 2007 7:21 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Много диетична рецепта:
- съдържа само зеленчуци
- не съдържа извлечени мазнини и сол
- няма термично обработени домати, чесън, маслини

Продукти (за тава с диаметър 25 см. и дълбочина 5 см; 4-5 порции):

- 2 по-малки и не-дебели патладжана
- 2 по-малки и тънки тиквички
- 1 голяма червена чушка
- 2-3 тънки моркова
- праз или кромид лук (според предпочитанията)
- 4-5 сурови култивирани печурки (може и без тях)
- 10-15 обезкостени и обезсолени маслини (може и без тях)
- подправки: сушени зеленчуци

Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 7-8 мм и се оставят за половин час да им изтече горчивия сок (аз ги ръсвам с малко калиева сол, и преди да ги използвам ги измивам). Подреждат се в тавата (с незалепващо покритие) като първо се нареждат плътно по стената й, а после по дъното, поръсват се със сушени зеленчуци. Тиквичките се нарязват на кръгчета с дебелина 3-5 мм и се подреждат върху патладжаните. Отгоре се нарязват на кръгчета морковчетата, а чушката – на полумесеци. Отново се поръсва със сушени зеленчуци. Залива се с около 300 мл вода (някъде до средата на дълбочината на тавата) и се пече в предварително загрята фурна (моята работи само на около 220С) за 20 мин. Вади се за малко, за да се наръсят отгоре нарязаните на тънки парченца гъби и зеления лук или друг предпочитан лук. Оставя се да се пече още около 10 мин. След като се извади от фурната се поръсва с нарязаните на кръгчета маслини и се покрива с хартия и кърпа, за да не се изсушат прекалено горните пластове зеленчуци.

Става много вкусно, ако се поднесе с някакъв сос: пр. „кисело мляко” от кашу със счукан чесън, малко сол, нарязан на ситно магданоз и зелен лук (тази смес издържа затворена в стъклен буркан в хладилника около 10 дни) или червен сос от пасирани печени чушки, босилек, настъргани домати, счукан чесън и маслиново пюре (издържа в хладилник около седмица).

Така приготвени зеленчуците запазват цвета си, не се разкашкват и остават богати на вкус (за витамините при над 200С за 30 мин. не съм много сигурна), което ги прави идеални за дебел сандвич
(с малко хляб и много зеленчуци :P ), който човек може да занесе в офиса за обяд.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB