Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 14 Окт, 2019 4:25 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Юни, 2005 2:48 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Минихлебчета със зеленчуци
за 40 бр.
Необходими продукти:
500 г брашно
20 г мая
60 г заквасена сметана
2 бр. яйца
4 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. мед
3 бр. кисели краставички, нарязани на ситно
1 бр. червена чушка, нарязана на ситно
20 бр. маслини, нарязани на дребно
около 250 мл хладка вода

Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява в голяма купа, по средата се прави кладенче и в него се слагат яйцата, сметаната, солта, медът и маята, предварително разтворена в 100 г вода. Всичко се обърква внимателно, като постепенно се прибавя водата. Трябва да се получи средно меко тесто, което се доомесва на кухненския плот, докато престане да лепне. Ако има нужда се прибавя още малко брашно. Така приготвеното тесто се слага в намаслена купа да втаса на топло, докато удвои обема си.
2. Всички зеленчуци се смесват и леко се поръсват с брашно. Втасалото тесто се премесва още веднъж, разстила се на дебела кора, поръсва се със зеленчуците, навива се на руло и пак се меси, докато всичко се разпредели равномерно.
3. От тестото се късат малки топчици колкото орех, разточват се с точилка на питка, правят им се 2 успоредни разреза с остър нож, поставят с върху тава с хартия за печене, втасват половин час и се пекат при 200 С, докато порозовеят.

Тази рецепта я бяхме приготвили за първий брой на списанието, ама не влезе. Ама за да не плачете, че ви лишавам от такива вкуснотии, ви я пускам тук.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2005 3:43 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Таз рецепта ми напомни един ордьовър, дето майка ми правеше навремето, когато чакахме гости:

Едно ръжено хлебче се обезкостява (т.е. маха се на хляба мекото) и се пълни с една смес от пастет краставички, чушки и тям подобни, след което се оставя да мръзне в хладилника и се реже на филийки. А, бе, вкусотия...

Ако някой се интересува от точната рецепта - ще помоля майчето, да я изрови от тефтерите :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2005 7:12 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
MR.LAZY написа:
Таз рецепта ми напомни един ордьовър, дето майка ми правеше навремето, когато чакахме гости:

Едно ръжено хлебче се обезкостява (т.е. маха се на хляба мекото) и се пълни с една смес от пастет краставички, чушки и тям подобни, след което се оставя да мръзне в хладилника и се реже на филийки. А, бе, вкусотия...

Ако някой се интересува от точната рецепта - ще помоля майчето, да я изрови от тефтерите :roll:


Давай рецептата!!! :lol:

Алеко, страшно вкусно ми звучат хлебчетата!! А като предястие ли се ядат или като хляб?! :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2005 9:22 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
DolceVita написа:
Давай рецептата!!! :lol:
Давам веднага. На! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юни, 2005 10:55 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Dolce Vita написа:
Алеко, страшно вкусно ми звучат хлебчетата!! А като предястие ли се ядат или като хляб?!


Питай чичо Клатикопие. :lol: :lol: :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юни, 2005 2:39 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Здравейте, аз съм Клатикрачко. Поникна ми втори крак и сега съм седнал на един стол , пиша и си клатя краката. Таз рецептичка веднага ми хвана очото. може би щот" е със зарзават. Да ви се похваля - купихме си нова печка и явно сега е времето да я пробвам и печката и рецептичката. А тоя Шейкспиър, доколкото знам е седял в една кръчма и разправял как НЕ Е написал своите пиеси :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юни, 2005 2:52 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ооо, драго ми е, гусин Клатикрачко! Да, отплеснахме се от темата за хлебчетата. Хубавото им е, че хем са със зарзават, хем стават идеална подложка за една пържолка например.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юни, 2005 3:40 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
MR.BUMP, радвам се за вас!
Сега очаквам да пишеш за кулинарните си подвизи в новата печка!


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Яну, 2006 1:49 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Най-сетне им дойде времето и на тези хлебчета.. :roll: все някъкви пречки имах, някой опаткал сметаната, друг излапал маслините..абе мъка.. :(

Чакането си заслужаваше.. :) Особено сега на закуска с резен "Флорентинер" и топено сиренце посредата..ммм.
Благордаря ти, Алеко ,че не се поскръндзи и сподели с нас тази рецепта! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Яну, 2006 3:01 pm Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
MR.LAZY:
... Едно ръжено хлебче се обезкостява
...

Слагаше се в пълнежа и Разградско рязано и се наричаше тогаз Горбачовка.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB