Продукти:
- 1 бр.сух бял хляб /или тостер/,
- 3 яйца,
- 1/2 коф. кис.мляко,
- 1/2 ч.л. хлебна сода
- 350 гр.гъби,
- 6 лъж.олио,
- 3 жълтъка,
- 1 3/4 чаша прясно мляко,
- брашно
- сол и чер.пипер на вкус.
Приготвяне:
Хлябът се нарязва на филии с дебелина 1 см. В купа се разбиват 3 яйца с вода, добавя се киселото мляко с хл.сода 1/2 каф. лъж. сол, 1/2 каф. лъж. захар и брашно до получаване на каша. Филиите се топят в сместа и се пържат до златисто от двете страни.
Гъбите се изчистват, измиват и нарязват на филийки. Задушават се до омекване с малко вода, сол и 5-6 лъж. олио. Прибавят се 3 жълтъка и прясното мляко. Подправя се със сол и чер.пипер на вкус, и се вари на слаб огън до сгъстявате като се бърка. Сервират се по две филийки, поляти със соса. По желание може да се поръси с настърган кашкавал. Сосът може да се използва за варени, печени меса и колбаси. Добър апетит.