Продукти:
300 мл сварен ориз (използвам
китайски или кафяв)
200 - 300 г нарязано на кубчета сварено пилешко месо (или остатък от пиле на грил)
70-100 г нарязан на кубчета ананас (консервираният е прекалено сладък за мен, може да се замени с прясна твърда праскова)
1 равна ч.л. горчица
1 ч.л. прясноизцеден лимонов сок
150 г майонеза
100 г заквасена сметана (да не е Данон)
50 мл шампанизирано вино/газирана вода
Сол
Бял пипер
Къдрава салата за поднасяне
Резенчета лимон за украса
Оризът, пилето и ананасът се смесват в голяма купа. В друга купа се смесват съставките от долната колонка. Получената заливка се изсипва върху оризово - месната маса. Салатата се разбърква внимателно. Поднася се охладена, върху измити и подсушени листове зелена салата.
Начини на сервиране:
1. Може да се сложи в голяма плоска чиния.
2. В чаши - за всеки по една.
3. Ако се използва пресен ананас - той се разрязва по дължина на две, издълбава се, месестата част се нарязва в салатата, а обвивката се използва вместо чиния. Красиво и функционално (след това хвърляш и не мислиш за миене
).
Забележка: вместо пиле могат да се вземат скариди.