ROSSI ROSSI написа:
Сурови картофи се измиват. Взима се вестник, който се накъсва на големи парчета и всеки картоф /трябва да се големички/ се увива старателно с вестника, който от мокрия картоф също става влажен. Така увитите няколко картофа се мушкат в микровълнова печка и за 7-8 мин. /зависи от количеството/ стават готови.
Резултатът е нещо средно между печени и варени.
Сервирам като разрязвам на половинки, както са си с кожата и всеки си маже върху тях масълце и ръси или с пипер, или със самардала....
Ммммм....
Искам да ви кажа, че не съм имала провали с тези картофи!
Тези картофи ги правя вече от 10-12 години. Навсякъде ги рекламирам като нещо изключително приятно и нямащо еквивалент. Никакъв вид приготвяне на картофи не може да се сравни с него по вкус.
Стават подобни на кестени. И, правилно, нито варени, нито печени.
Най-близко са до печени в пепел, но в микровълновата са по-вкусни.
Пробвал съм най-различни варианти :
- в затворена йена-глас купа,
- с добавка на малко вода,
- леко посолени,
- с добавка на олио (обмазани),
- по-малко или повече време,
- на парчета,
- обелени или необелени...
Уверявам ви, единственото, което трябва да направите, е да ги надупчите с вилица или с островърх нож, абсолютно нищо друго, никакви вестници, бели хартии, увиване постфактум с алуминиево фолио, увлажняване и други подобни. Дори можете спокойно да ги оставите вътре в обикновена порцеланова чиния и то, за да не цапате оригиналната стъклена на микровълновата, защото може и да ги оставите само върху нея без никакви проблеми.
Единственото, което трябва да уточните за вашата микровълнова, това е времето за, примерно, 1 кг. картофи със средна големина.
Микровълновите печки вече са с доста различна мощност, а от това най-вече зависи времето за приготвяне.
За моята, която е 850 вата, времето за приготвяне на 1 кг. средни картофи е 12 мин. на пълна мощност.
Искам да ви предупредя, че и различните сортове картофи изискват различно време.
Друго, много важно - примерно на 10-тата минута отворете MW и пробвайте с лек натиск картофите, ако леко поддават, значи вече са готови, ако са си твърди, със сигурност искат още 3-4 мин.
И накрая най-важното - когато изключите MW, процесите продължават по инерция още поне 4-5 мин., т.е., трябва да ги извадите (или оставите в микровълновата при затворена вратичка) когато са леко твърдички, за да станат идеални.
За технически некомпетентните напомням, че , за разлика от другите видове термична обработка, микровълните загряват всяка клетка на продукта, в която има и частичка вода, тоест, продуктът се загрява равномерно навсякъде и практически отвътре-навън, а не както в обикновена фурна или при пържене, печене, на скара и т.н., където загряването е отвън-навътре, със съответните рискове отгоре да се препече или препържи, а отвътре, ако продуктът е по-дебел, да остане алангле или откровено недопечен.