Това е рецепта от
менюто на Генадий от Перфектната Вечеря и малка моя модификация.
4 тиквички; 1 връзка копьр; 4 скилидки чесьн; 50 мл зехтин; 150 г лакса
1. Тиквичките се нарязват по дължина на много тьнки филийки.
2. Копърът се нарязва наситно и се сипва в купичка. Скилидките чесън се пресоват, след което се нарязват наситно и се добавя при копъра.
3. Тиквичките подреждат в загрят грил тиган и се запичат, докато омекнат и получат лека златиста коричка.
4. В купа се слага един ред от запечените тиквички, посолява се леко и се поръсва със смесените копър и чесън. Отгоре тиквичките се поливат с малко зехтин и се овкусяват с черен пипер. Слага се нов пласт от тиквички и процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите.
5. Лаксата се нарязва на дълги ленти.
6. Върху филийка тиквичка се поставя лентичка от сьомга, покрива се с втора филийка тиквичка и се навива на руло. Рулцата се подреждат изправени в дълбок сьд и се оставят да престоят в хладилник около 30 минути.
7. Готовите рулца се гарнират с листа рукула, половинки чери домати и пера див лук.
Аз замених чесъна с лимонов сок и щипка кимион.
Не сложих втора филийка тиквичка в рулцето.
Не можах и да ги сложа в хладилник за никакви минути.
Не сложих никаква сол - сьомгата си беше достатъчно солена.
Такава хубава аранжировка на ястието не съм се и опитвала да правя.
Грилваните по този начин тиквички остават лееко хрускави, ако не ги предпочитате така, може да ползвате метода на Биски за запичане.
Наздраве.