Тази рецепта е благодарност към Вегетарианеца за хубавите рибни сайтове, но и месоядните не пречи да дадем почивка на изтерзаните си стомаси с нещо зеленко
ПРОДУКТИ
За волованите:
готово бутер тесто
жълтък
малко прясно мляко
За муса:
млади крехки тиквички
зехтин
заквасена сметана
обезсолено бяло сирене
копър, смлян черен пипер, кориандър на прах, малко пресен лимонов сок, малко сол
белени бадеми на люспи или счукани орехи
За украсата:
чери доматчета
пера зелен лук
Нарязвам бутер тестото на кръгове с чашка 100мл. После с малка чашка 30мл изрязвам втори кръг в средата на 2/3 от общия брой на големите кръгове - получават се гевречета с дупка в средата.
Нареждам в наръсена с брашно тава големите кръгове и върху всеки внимателно поставям по две гевречета едно върху друго. Намазвам ги с жълтък, разбит с малко мляко и леко посолявам с едро счукана морска сол. Пека на 220о докато добият приятен златист цвят.
Междувременно запържвам нарязаните на кубчета тиквички в малко зехтин и ги пасирам заедно с останалите съставки за муса. Добавям ядките. Трябва да се получи пухкавата консистенция на лек сметанов крем.
Пълня изстиналите воловани с мус с помощта на пош /ако не ми се занимава действам направо с кафена лъжичка/ и ги украсявам с 1/2 чери доматче и 2-3 набучени перца лук. Поднасям в плато, покрито с листа червена салата.
Пълнежът на волованите може да бъде най-различен и ще ви бъда благодарна, ако дадете някои идеи, как да ги разнообразя - може да организирам "Волован-парти"
