2 малки тиквички
1 голям домат
200 г сварен октопод
зехтин
сол, пипер, босилек и/или риган
няколко каперси
тъмен балсамов оцет
пармезан
Смесваме няколко лъжици зехтин със щипка сол, пипер, босилек и риган. Добавяме и леко пукнатите каперси. Разбъркваме и слагаме в сместа нарязания на кръгчета октопод.
Тиквичките нарязваме на колелца, посоляваме леко, като се отцедят мацваме от двете страни с олио/зехтин и печем на плоча или незалепващ тиган за кратко, колкото да омекнат.
Доматът обелваме, махаме семките и воднистата част, и нарязваме на не много дребни парчета.
В порционни чинии или плато редим тиквичките и доматите, върху тях парчетата октопод и каперсите, заливаме с 1 с л от овкусения зехтин и малко балсамов оцет. Отгоре поставяме тънки парченца пармезан.
Наздраве.
Подобна салата си поръчах в ресторант, импровизацията ми ни задоволи вкусово изцяло, така че хубава снимка не сме направили, та се извинявам за горната.