МНОГО ВКУСНО МЕЗЕ, ПРЕДЯСТИЕ, ГАРНИТУРА
====================================
6 едри картофа (около 800 г.) измиваме, обелваме и нарязваме на средни кубчета. Отново измиваме.
Изсипваме в огнеупорна купа или обикновена чиния и поставяме в микровълновата на пълна мощност, на два пъти по 8 мин. с промеждутъчно разбъркване. Съвсем леко посолени.
Върху готовите картофи изсипваме 150 г. натрошено сирене. В идеалния случай - овче. Истинско...
Разбъркваме няколко пъти докато картофите са още съвсем врели.
Оставяме настрана.
Две големи глави лук обелваме, нарязваме на средни кубчета и запържваме в тиган с 120 мл. олио (зехтин за любителите). Запържваме на среден огън до позлатяване на лука.
Сваляме от огъня, изчакваме 30 сек. и изсипваме 2 ч.л. червен пипер. Разбъркваме енергично.
Изсипваме лука и мазнината върху картофите и разбъркваме няколко пъти, като се стараем да не разтрошим много картофите. Отново поставяме в микровълновата за 4 мин., изваждаме, разбъркваме.
Последен щрих - 4 скилидки чесън, смачкани или нарязани на много ситно, поръсени с няколко капки оцет.
Отново добавяме и разбъркваме.
Става за прекрасна гарнитура към почти всякакво ядене, като самостоятелно ядене за двама души или като много вкусно мезе.
С абсолютна гаранция изпива до 750 мл. любимо питие.
Разбира се, от типа ракия, "selfmade".
|