Интересна и вкусна пролетна салата
===============================
Добре измит и почистен, 250 г спанак се нарязва на ситно.
Към него се добавят
- сърцевината на една бяла марула (или половин салата Айсберг)
- само перата на 3 връзки чесън и 3 връзки лук,
- зелените свежи листа на 3 връзки репички,
- 100 г кашкавал, нарязан на кубчета или къси ивици,
- 150 г сварено пилешко месо, нарязано на ситно (или накъсано на конци, ако е от бялото месо),
- 30 г печени обелени лешници
- 2 твърдосварени яйца, (белтъците - нарязани на едри кубчета в салатата, а жълтъците - в дресинга).
Салатата се обърква много добре и се полива с дресинг приготвен от двата жълтъка, смлените с блендер лешници в присъствието на половин ч.л. сол, 1с.л. зехтин (олио), сокът от един лимон и 4 с.л. кисело мляко.
Дресингът се полива върху салатата, без да се разбърква.
Това става в момента преди сервирането.
Забележка: В моя оригинален вариант към зеленчуците бяха добавени и половин връзка левурда (див чесън) и голяма шепа листа от радика (листата на глухарчето), но отчитайки екзотичността на този вид зеленчуци, не ги включих в това представяне. В интерес на истината, споменавам ги само заради любителите.
|