1ч.ч. нахут
1 зелена салата
1 връзка пресен чесън или още по-добре левурда /див чесън/
½ връзка магданоз
½ връзка репички
1/2ч.ч. черни маслини
1/2ч.ч. мариновани гъби /може и пресни/
1с.л. тахан
прясно изцеден лимонов сок, ч.пипер, млян кимион, сол
Нахутът се накисва от предната вечер и се сварява, докато омекне. След като изстине, се смесва с останалите продукти, предварително нарязани на ситно. Таханът, лим.сок и подправките се разбиват добре и салатата се овкусява. Може да прибавите и късчета студено месо, колбас или риба. Добре е салатата да престои в хладилника преди да я поднесете - става и като мезе за вино, въпреки киселината - нахутът я поема.
|