Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Ное, 2018 10:42 am Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
 Рецепта: Печени сирена
Сготвено на: 31 Май, 2005 9:47 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Слагам тази вкуснотия тук, макар че я научих в Смилян. Но понеже сирената, за които става дума, не са нашенски, мисля, че тук е подходящото място. Ако сметнете за необходимо, преместете я, моля.

На едно гладно гърло пригответе:
150 г настъргани твърди сирена - Гауда, Груер, Пармезан, Тилзит, Едам, Ементал (колкото повече вида, толкова по-добре);
1 яйце
50 мл течна сметана или пълномаслено мляко (мин. 4,5 %)
1 скилидка чесън
черен пипер

Счукваме чесъна в дървено гаванче и го подправяме с черния пипер. Настърганите сирена се разбъркват с яйцата и сметаната, добавя се чесъна, сместта се излива в тавичка и се запича на средно гореща фурна докато яйцето стегне и се образува златиста коричка.

Поднася се със салата от домати, подправена с малко зехтин и шнитлаух, прясно изпечен от Бисквитка тъмен хляб и студено бяло винце. Яде се топло и изпива много вино!


 Profile  
 
 Рецепта: Печени сирена
Сготвено на: 31 Май, 2005 10:59 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Предлагам ТОВА да се приготви на срещата (пък аз на място ще опека един леб)!


 Profile  
 
 Рецепта: Печени сирена
Сготвено на: 31 Май, 2005 11:23 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Слагам тази вкуснотия тук.

И аз бях пред удавяне, ама се рехабилитирах бързо... :)
Алеко, бива ли да правиш такива работи с лакомците във форума...Ц-ц-ц...
Обаче воден от желанието за новости и промени, което е основното в характера ми, все пак да те попитам .- не би ли било по-добре, ако сиренцата не са настъргани, а се нарежат на кубчета, и то по-едри?
Така при печенето ще се получат островчета с обособен по-различен вкус.
Ако се настържат, ароматите и вкуса на различните сирена просто ще се смесят в една обща маса, според мене.
И още една идея - след като се изпече всичко, не е ли много шик най-отгоре вече да се настърже малко от най-ароматното сирене? Разбира се, това би могло най-добре да стане след като изстине добре всичко.
Примерно както на кекс се поръсва пудра захар с ванилия за привлекателност.
Като стана дума за това, дали някой може да даде хубава и изпитана рецепта за добър домашен ръжен хляб?

biskvitka написа:
Предлагам ТОВА да се приготви на срещата (пък аз на място ще опека един леб)!

Бисквитке, аз за съжаление не мога да присъствам на срещата, местя се в друг град и имам събирателнобагажни и премествателни проблеми... :)
Но ще ми бъде много интересно да опишеш как се прави добър ръжен хляб в къщи, защото съм му фен.
Ама много подробно, плс, защото нямам опит.
На всички, които ще отидат на срещата пожелания за много веселие и радост.
И без преяждане, ей!
Че не сме за един ден, я... :knife: :bing: :drunk: :cheers:


 Profile  
 
 Рецепта: Печени сирена
Сготвено на: 31 Май, 2005 11:34 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Готин, не знам какво се би получило, ако сирената са на кубчета. Аз така го ядох, още не съм си го готвил. Но се опасявам, че кубчетата ще попречат да се получи тази пухкавост, която я имаше с настърганите сирена.


biskvitka написа:
Предлагам ТОВА да се приготви на срещата (пък аз на място ще опека един леб)!

Слушам! Само да не ме биете, ако не стане. Както вече казах, още не съм го пробвал.


 Profile  
 
 Рецепта: Печени сирена
Сготвено на: 31 Май, 2005 11:53 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
Жена ми приготвя по подобен начин "полента" в гювече. Но наистина не стърже сирената, а ги слага на бучки/кубчета. Така всяка хапка има различен аромат и вкус. Аз обикновено изяждам сиренцето, а качамака оставям за на който му харесва.
btw. едни приятели бяха в Италия и ни донесоха полуфабрикат полента. Направихме я в тавичка пак с няколко вида сирена включително и рокФелер и за първи път качамак ми хареса. Алеко да ме прощава, но убивам човек за Груер и няма да дам да се похабява по такъв безмислен начин :lol: ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Печени сирена
Сготвено на: 31 Май, 2005 12:00 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Kriss написа:
Алеко да ме прощава, но убивам човек за Груер и няма да дам да се похабява по такъв безмислен начин :lol: ;)


Хайде, още един с убийствени наклонности! Като толкова ти се е приял Груер (защо все си мисля, че би трябвало да е Грюер?), иди в "Дар от боговете", близо до нас, и си напазарувай.

Ще издам една малка тайна. Сирената, с които беше приготвена горепосочената от мен манджичка, са всичките българско производство. Наистина са добри. Няма да казвам фирмата им, че да не ме обвинят в скрита реклама. Който иска да знае - на ЛС.


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Май, 2005 12:13 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
Мъ аз винаги до бутилаката мускат в хладилника държа 2-3 вида сирена.

Алеко написа:
150 г настъргани твърди сирена - Гауда, Груер, Пармезан, Тилзит, Едам, Ементал (колкото повече вида, толкова по-добре);

Ами и аз така си мисля, че е с Ю, но ти така го беше написал и да не се зачждам.... ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Печени сирена
Сготвено на: 31 Май, 2005 12:19 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Gotin, жалко, че не можеш да дойдеш на срещата. Надявам се жилището ти (и най-вече кухнята ;)) в новия град да е по-голямо и удобно и да продължаваш да ни радваш с вкусни манджи.
За хляба потърси в хлебния форум, там е описана моята система на месене.

P.S. Това за преяждането е добро пожелание, ама нали не всеки ден се събират толкова много кулинари накуп, та ако всеки реши да показва майсторството си, ще се яде, няма как :mrgreen:


Last edited by biskvitka on 31 Май, 2005 12:58 pm Вто, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 31 Май, 2005 12:29 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Kriss написа:
Мъ аз винаги до бутилаката мускат в хладилника държа 2-3 вида сирена.

Алеко написа:
150 г настъргани твърди сирена - Гауда, Груер, Пармезан, Тилзит, Едам, Ементал (колкото повече вида, толкова по-добре);

Ами и аз така си мисля, че е с Ю, но ти така го беше написал и да не се зачждам.... ;)


С "у" го изписват българските производители. Затова и аз така.


 Profile  
 
 Рецепта: Печени сирена
Сготвено на: 31 Май, 2005 2:07 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Готин, не знам какво се би получило, ако сирената са на кубчета. Аз така го ядох, още не съм си го готвил. Но се опасявам, че кубчетата ще попречат да се получи тази пухкавост, която я имаше с настърганите сирена.


Може и да си прав... :cry:
Обаче пък може да се пробва 50:50 кубчета плюс настъргано.


 Profile  
 
 Рецепта: Печени сирена
Сготвено на: 31 Май, 2005 2:21 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Мооооже!


 Profile  
 
 Рецепта: печени сирена
Сготвено на: 06 Яну, 2006 10:56 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 03 Яну, 2006 9:59 pm Вто
Мнения: 16
Аз съм от хората, които измислихме тази рецепта в мандрата в Смилян. Казвам им аз на моите колеги да не издават рецептата, ама те не вдяват. Шегувам се де.
Един съвет не слагайте Пармезан ами наблегнете на Ементала, Тилзита и Груера!
И заповдайте в Смилян да опитате още вкусотийки със сиренца! няма ги никъде другаде!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB